BiH

Godišnjica srpskog egzodusa iz Zapadne Slavonije: Zločin bez kazne

Godišnjica srpskog egzodusa iz Zapadne Slavonije: Zločin bez kazne
Foto: Milan Pilipović | Godišnjica srpskog egzodusa iz Zapadne Slavonije: Zločin bez kazne

GRADIŠKA – Godišnjica egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine, obilježena je danas u Gradišci.

U akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" protjerano je više od 15 hiljada Srba.

Većina ih je tada izbjegla u Gradišku. Poginule su 263 osobe srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila među kojima 43 žene i 12 djece.

Za smrt civila, žena i djece do sada niko nije proglašen odgovornim, a u Hrvatskoj počinioci nisu osuđeni nego su dobili status nacionalnih heroja.

To je bilo planski organizovano etničko čišćenje i zločin bez kazne, rečeno je danas u Gradišci.

Kada su Srbi iz Zapadne Slavonije prvih dana maja 1995. godine stupili na tlo Gradiške u Republici Srpskoj, to je bio njihov korak u slobodu. Gradiška je godinama poslije pomagala Srbima iz Slavonije i zato se većina opredijelila da živi u Republici Srpskoj, jer nisu imali uslova niti mogućnosti da se vrate na porušena imanja.

Hrvatske oružane snage, prvenstveno vojska i policija su maja 1995. godine izvršile agresiju na teritoriju Zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom UN-a, podsetio je Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba iz Zapadne Slavonije.

Time je nastavljeno etničko čišćenje Srba sa ovog prostora koje je u Drugom svetskom ratu započela Nezavisna Država Hrvatska, rečeno je u Gradiški, ispred spomenika podignutom u znak sećanja na poginule Srbe iz Zapadne Slavonije.

Obilježavanju ovih događaja prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske, među kojima Milorad Dodik, poredsjednik Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, načelnici više gradova i opština, udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Obraćajući se u Gradišci učesnicima komemoracije ispred spomenika poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije, 1. i 2. maja 1995. godine, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da svake godine ponavljamo iste riječi, iste poruke ali najviše boli činjenica da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao.

"Dakle, uvijek isto ali ono što je važno, jeste, da smo mi, kao institucija, i kao narod odredili ovaj dan, i da se na ovaj dan okupljamo, i uporno, iznova ukazujemo počast žrtvama. Pokazujemo, da smo, kao narod, institucionalno odgovorni, da obilježimo stradanje i pozovemo na mir, odbacimo mržnju u bilo kojem obliku, da iskažemo želju da nastavimo graditi budućnost, kakva nama odgovara i kakav je naš interes", kazao je Dodik.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, nakon parastosa i polaganja cveća, rekao je da pored ovog spomenika, kao neizbrisivog svjedoka stradanja i nepravde odajemo pomen srpskim žrtvama egzodusa i poginulim Srbima iz Zapdne Slavonije.

"Ovo, kao i niz drugih spomenika u našem gradu i Republici Srpskoj, najveća su opomena srpskom narodu i opomena da uvijek moramo biti budni, da nam se stradalnička istorija ne bi ponovila. To je naša moralna obaveza", rekao je Adžić.

Prvi vizuelni arhiv srpskog stradanja

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, poručio je sa govornice pored spomenika ubijenim Srbima iz Slavonije, da je stalno ukazivanje na zločin nad njima važno zbog budućih generacija.

"Srpske žrtve u ovom ratu su goleme. I zato želim iskoristiti ovu priliku da vas obavijestim da Grad Banjaluka, Grad Gradiška, kao i svim gradovi i opštine u Srpskoj i Srbiji, zajedno sa našim vlastima, pokreću važnu inicijativu. To je prvi vizuelni arhiv srpskog stradanja. Želimo snimiti svjedočenja svih porodica čiji su najmiliji dali život za naš narod i našu slobodu. Ako to sada ne uradimo, sutra će biti kasno", kazao je Stanivuković.

Dejan Zafirov, vicekonzul Srbije u Banjaluci rekao je da su stranjanja Srba Zapadne Slavonije rana cijelog srpskog naroda i da Srbija podržava sve što Srpska čini na očuvanju sjećanja na te žrtve.

Srpska imovina u Zapadnoj Slavoniji je spaljena, uništena i opljačkana, a većina preživelih nije se vratila u svoja sela i na svoja imanja jer za to nisu imali uslova niti su se osjećaju bezbjedno, poručili su učesnici ovog skupa.

Time je, nastavljeno etničko čišćenje Srba sa ovog prostora koje je u Drugom svjetskom ratu započela Nezavisna Država Hrvatska, rečeno je u Gradišci, ispred spomenika podignutog u znak sjećanja na poginule Srbe iz Zapadne Slavonije.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u sardanji sa Gradom Gradiška.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije