BiH

Gojković: Za očuvanje Srpske i jačanje specijalnih odnosa

Gojković: Za očuvanje Srpske i jačanje specijalnih odnosa
Foto: Srna | Gojković: Za očuvanje Srpske i jačanje specijalnih odnosa
Srna

BEOGRAD - Strateško opredjeljenje Srbije jeste očuvanje Republike Srpske i razvijanje međusobnih specijalnih paralelnih odnosa, uz uvažavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, izjavila je predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.

Gojkovićeva je danas na prvom zasjedanju Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske istakla da Srbija nastavlja da bude privržena svojim obavezama iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Želim da još jednom potvrdim puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanja države BiH i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i poštovanje principa dogovora tri konstitutivna naroda, apsolutno principijelno i nepromenjivo bez ikakvog ometanja", rekla je Gojkovićeva.

Ona je rekla i da je u direktnom interesu i Srbije i Republike Srpske i svih u regionu da se saradnjom i dijalogom suprotstave konfliktima, predrasudama, i "dvostrukim aršinima", te opasnostima poput fundamentalizma i ekstremizma.

Gojkovićeva je ukazala i na simboličnu dimenziju sastanka koji se održava u danu kada će u Beogradu biti obilježeno 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Podsjetivši na istorijska stradanja srpskog naroda i njegovu borbu za slobodu, ona je ukazala na neophodnost jedinstva srpskog naroda.

"Kao što su naši ciljevi i interesi nerazdvojivi tako su i izazovi ponekad veoma teški... i jedinstvo naroda je za nas uslov, ne samo napretka, nego i uslov život", rekla je ona.

Gojkovićeva je najavila da će Srbija i ubuduće podržavati izgradnju puteva, škola i vrtića u Republici Srpskoj, ukazavši da je Beograd opredijeljen za jačanje trgovinskih, ekonomski i infrastrukturnih veza u regionu.

Ona je zahvalila Republici Srpskoj za podršku teritorijalnom integritetu Srbije o pitanju Kosova i Metohije.

"Srbija nastavlja sa procesom evrointegracija... i izaražavamo punu spremnost za saradnju sa Republikom Srpskom povodom ovog pitanja", rekla je Gojkovićeva.

Ona je naglasila značaj zajedničkih aktivnosti u čuvanju sjećanja na srpske žrtve, kao i na suprotstavljanju pokušajima revizije i falsifikovanja istorije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije