BiH

Golić: Prihvatljiva inicijativa za legalizaciju objekata izgrađenih do 2013.

Golić: Prihvatljiva inicijativa za legalizaciju objekata izgrađenih do 2013.
Foto: Fena/Arhiva | Golić: Prihvatljiva inicijativa za legalizaciju objekata izgrađenih do 2013.

BANJALUKa - Na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se problem legalizacije i urbane integracije u prostor bespravno sagrađenih objekata u RS privede kraju, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je od svih gradova i opština RS tražilo informaciju o efektima primjene važećeg zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je u primjeni od 2018. godine.

Golićva kaže da je Dodik u svojoj incijativi predložio da se urade izmjene postojećeg Zakona o legalizaciji, kako bi se svi bespravni objekti koji se mogu identifikovati na orto-foto snimku Republike Srpske iz 2013. godine, smatrali legalno izgrađenim.

Ona ističe da je ranija inicijativa gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se u ovom gradu legalizuju svi bespravni objekti izgrađeni do 2004. godine bila potrebna, ali da se pravo na legalizaciju ne može ograničiti samo na jednu lokalnu zajednicu. 

"Svjesni činjenice da u Srpskoj postoji preko 80 hiljada bespravno sagrađenih objekata, u potpunosti podržavamo sve inicijative za izmjenom predmetnog zakona, s tim da je prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se kao referentna godina uzme 2013. potpuno prihvatljiv, jer je te godine završeno orto-foto snimanje cijele Republike Srpske, započeto 2012. godine", kaže Golićeva.

Ona naglašava da ekspertska radna grupa koju je imenovala već radi na izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i da će se posebna pažnja posvetiti odlukama Ustavnog suda Republike Srpske,  koje se tiču predmetne tematike, odnosno pravnih shvatanja iskazanih u tim odlukama.

"Takođe, posebna pažnja biće posvećena dijelu zakona koji se odnosi na određene pogodnosti koje mogu ostvariti porodice poginulih boraca, ratnih-vojnih invalida, žene žrtve ratne torture te drugih socijalnih kategorija. Naš cilj je da kroz izmjene i dopune zakona u što većoj mjeri riješimo pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Republike Srpske, te omogućimo svim građanima Republike Srpske da pod jednakim uslovima, u pojednostavljenoj proceduri i uz minimalna sredstva riješe svoj životni problem", kaže ona i naglašava da će prijedlog ovog zakona prije upućivanja u proceduru biti usaglašen sa Savezom gradova i opština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije