BiH

Golić: Vlada RS u odgovoru na Upitnik nije uključila 200.000 Bošnjaka

Golić: Vlada RS u odgovoru na Upitnik nije uključila 200.000 Bošnjaka
Foto: N.N. | Golić: Vlada RS u odgovoru na Upitnik nije uključila 200.000 Bošnjaka

BANJALUKA – Odgovori Vlade RS na Upitnik EK u vezi sa spornih 200.000 popisanih Bošnjaka na proteklom popisu stanovništva poslani su u skladu sa odlukom Narodne skupštine RS, rekla je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS.

Ona je dodala da nije bilo direktnih pitanja u Upitniku koja su se odnosila na ovu problematiku.

„Kroz neka druga pitanja to pitanje se povlačilo i naši odgovori su u skladu s Zakonom o popisu stanovništva koji je ovaj uvaženi dom usvojio i u skladu s Zaključcima NS RS, što znači da je naš odgovor na upitnik što se tiče tog dijela ravnopravno tretiran i otišao prema Evropskoj komisiji zajedno s odgovorom koji je Agencija za statistiku BiH dostavila“, rekla je ona. 

To praktično znači da je RS poslala podatke iz popisa stanovništva u skladu sa podacima Agencije za statistiku RS, odnosno da spornih 200.000 popisanih ne bude uračunato u ukupno stanovništvo u BiH. Podsjećanja radi, u FBiH su insistirali da tih 200.000 ljudi, koji žive vani, budu uključeni u stanovništvo koje živi u BiH.

Golićeva je rekla da su ovi odgovori RS uključeni u Upitnik, da su poslani u Brisel i da ih Evropska komisija tretira ravnopravno sa odgovorima koji su stigli iz FBiH.

Nekoliko poslanika opozicije tokom današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS je uputilo pitanja Vladi i poslanicima vladajuće većine imaju li saznanja da li su primjedbe RS uvažene u vezi sa načinom popisivanja.

Podsjećanja radi, odlukom direktora Agencije za statistiku BiH rezidentnim stanovnicima BiH smatra se oko 200.000 njenih državljana koji žive u inostranstvu a koji su u prije rata živjeli u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije