BiH

Golić: Zoning plan "Janjske otoke" štiti to područje

Golić: Zoning plan "Janjske otoke" štiti to područje
Foto: N.N. | Golić: Zoning plan "Janjske otoke" štiti to područje

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je na sjednici Narodne skupštine da se Prijedlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke" štiti to područje od devastacije i bespravne gradnje.

Golićeva je podsjetila da je prostornim planom Srpske na tom području predviđena hidrocentrala snage 24 megavata, ali da resorno ministarstvo nije bilo za to.

Ona je tokom poslaničke rasprave navela da je problem u vezi s tim nastao 2005. godine kada je dato više od 100 koncesija za male hidrocentrale u Srpskoj i kada su potpisani ugovori prema kojima je na prostoru Šipova i Janjskih otoka planirano 11 malih hidroelektrana.

"Ja to ne bih nikada potpisala. Može biti samo jedna hidrocentrala i sigurno je da će biti zaštićene Janjske otoke. Predlažem da se usvoji ova odluka jer u suprotnom može nastati haos na tom području", ocijenila je Golićeva.

Poslanik SDS-a Darko Mitrić rekao je da je protiv Prijedloga odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke", po skraćenom postupku, navodeći da su mu brojni mještani Šipova poručili da nisu za izgradnju mini hidroelektrane jer tvrde da bi to moglo da naruši prirodnu sredinu u tom području.

"Opšti interes ovdje moramo da stavimo ispred privatnog i pokušamo da ili povučemo koncesiju ili ovaj prijedlog", rekao je Mitrić.

Njegov stranački kolega Nebojša Vukanović ocijenio je da će pohlepa uništiti ovo društvo jer i dalje ima spremnih da unište prirodnu ljepotu da bi zaradili nekoliko stotina hiljada KM.

"Od toga nikakve koristi nema država i ovdje je potrebna odgovornost prema zajednici", rekao je Vukanović i dodao da male hidroelektrane zapošljavaju minimum radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije