BiH

Pratite nas na Google news

"Google" ignoriše autoput Banjaluka - Doboj

"Google" ignoriše autoput Banjaluka - Doboj
Foto: Velibor Tripić | "Google" ignoriše autoput Banjaluka - Doboj
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Iako je posljednja dionica autoputa Banjaluka - Doboj otvorena prije više od godinu dana, na Google Maps i dalje nije upisana precizna ruta, zbog čega se nekoliko turista, koji su dolazili u Banjaluku rent-a-carom iz Beograda žalilo da su promašili uključenje na autoput.

Naime, naš sagovornik na proputovanju kroz ovaj dio Evrope nam je ispričao da je u Banjaluku dolazio s dvoje prijatelja iz Srbije te da je htio obići BiH i usput svratiti u Banjaluku.

"Kada smo išli iz Beograda sve je bilo u redu, Google Maps navigacija nas je dovela do Banjaluke. Međutim, kad smo se vraćali ka Doboju, nije bilo moguće naći autoput. Navigacija nas je navela na neki stari put i tek smo se u Prnjavoru mogli uključiti na autoput. Ne znamo zašto", rekao je on.

Kada se pogleda na Google Maps vidi se da je namjerno prekinut jedan dio autoputa kod Prnjavora, kao da je neko htio da oteža ljudima navigaciju kroz taj dio autoputa.

U pokušaju da otkrijemo o čemu se radi, obratili smo se automatskom servisu "Googlea" za prijavljivanje grešaka na mapama. Stigao nam je pisani odgovor da "Google" još nije uveo usluge u BiH i da u ovom trenutku nije moguće prijaviti greške na rutama.

U "Autoputevima RS" kažu da su se i oni pokušali obratiti "Googleu" da se ovaj problem riješi, ali da ni oni nisu imali uspjeha.

"U nekoliko navrata obavještavali smo  navedenu kompaniju o novoj trasi autoputa Banjaluka - Prnjavor, međutim razlozi zbog kojih navedena dionica nije uvrštena u Google Maps je nepoznata jer nismo dobili zvaničan odgovor. Na satelitskom snimku se može vidjeti da trasa ove dionice autoputa postoji", rekli su "Autoputevima RS" za "Nezavisne", uz napomenu da je ucrtavanje mapa autoputa na Google Maps isključiva odgovornost nadležne kompanije, odnosno u ovom slučaju "Googlea".

Bilo kako bilo, iako ni u Srbiji ne postoji usluga prijavljivanja grešaka na mapama, sve rute autoputa su tačno i precizno ucrtane. Tako je, na primjer, samo nekoliko sati nakon otvaranja rute autoputa Niš - bugarska granica "Google" upisao čitavu dionicu u svoje mape.

Sofija Končar-Pijanović, koordinator za odnose sa javnošću "Puteva Srbije", rekla je "Nezavisnim" da oni nemaju saradnju s Google Maps, ali da imaju razrađen sistem kako se ucrtavaju rute na autoputevima koji se izgrade u Srbiji, koje onda preuzimaju ponuđači navigacionih usluga.

"'Google' u svoje mape ucrtava autoputeve u Srbiji na osnovu referentnog sistema koji se redovno ažurira i nalazi se na internet prezentaciji našeg preduzeća", rekla je ona.

Kada je u Srbiji otvaran autoput "Miloš Veliki", ruta nije bila ucrtana, a srpski mediji su tada opširno pisali o tome i tražili da se to ispravi. B92 je u avgustu pisao da su svi servisi poput HERE mapsa, Binga, OpetStreets i drugi odmah ucrtali kompletnu dionicu, ali da to "Google", američka multinacionalna korporacija specijalizovana za mrežne usluge i proizvode koje uključuje pretraživanje i mrežno oglašavanje, nije uradio. I Mondo je ukazao na ovaj problem, ističući da su mnogo manje popularni servisi od Googlea to uradili, dok ovaj globalni servis to još nije uradio. Slučajno ili ne, nekoliko dana nakon što su ovi članci izašli, "Miloš Veliki" je u potpunosti ucrtan u Google Maps, tako da u toj zemlji više ne postoji nijedna važnija cesta ili magistralni pravac bez ucrtanih ruta na svim važnijim navigacijama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije