BiH

"Google" ignoriše autoput Banjaluka - Doboj

"Google" ignoriše autoput Banjaluka - Doboj
Foto: Velibor Tripić | "Google" ignoriše autoput Banjaluka - Doboj
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Iako je posljednja dionica autoputa Banjaluka - Doboj otvorena prije više od godinu dana, na Google Maps i dalje nije upisana precizna ruta, zbog čega se nekoliko turista, koji su dolazili u Banjaluku rent-a-carom iz Beograda žalilo da su promašili uključenje na autoput.

Naime, naš sagovornik na proputovanju kroz ovaj dio Evrope nam je ispričao da je u Banjaluku dolazio s dvoje prijatelja iz Srbije te da je htio obići BiH i usput svratiti u Banjaluku.

"Kada smo išli iz Beograda sve je bilo u redu, Google Maps navigacija nas je dovela do Banjaluke. Međutim, kad smo se vraćali ka Doboju, nije bilo moguće naći autoput. Navigacija nas je navela na neki stari put i tek smo se u Prnjavoru mogli uključiti na autoput. Ne znamo zašto", rekao je on.

Kada se pogleda na Google Maps vidi se da je namjerno prekinut jedan dio autoputa kod Prnjavora, kao da je neko htio da oteža ljudima navigaciju kroz taj dio autoputa.

U pokušaju da otkrijemo o čemu se radi, obratili smo se automatskom servisu "Googlea" za prijavljivanje grešaka na mapama. Stigao nam je pisani odgovor da "Google" još nije uveo usluge u BiH i da u ovom trenutku nije moguće prijaviti greške na rutama.

U "Autoputevima RS" kažu da su se i oni pokušali obratiti "Googleu" da se ovaj problem riješi, ali da ni oni nisu imali uspjeha.

"U nekoliko navrata obavještavali smo  navedenu kompaniju o novoj trasi autoputa Banjaluka - Prnjavor, međutim razlozi zbog kojih navedena dionica nije uvrštena u Google Maps je nepoznata jer nismo dobili zvaničan odgovor. Na satelitskom snimku se može vidjeti da trasa ove dionice autoputa postoji", rekli su "Autoputevima RS" za "Nezavisne", uz napomenu da je ucrtavanje mapa autoputa na Google Maps isključiva odgovornost nadležne kompanije, odnosno u ovom slučaju "Googlea".

Bilo kako bilo, iako ni u Srbiji ne postoji usluga prijavljivanja grešaka na mapama, sve rute autoputa su tačno i precizno ucrtane. Tako je, na primjer, samo nekoliko sati nakon otvaranja rute autoputa Niš - bugarska granica "Google" upisao čitavu dionicu u svoje mape.

Sofija Končar-Pijanović, koordinator za odnose sa javnošću "Puteva Srbije", rekla je "Nezavisnim" da oni nemaju saradnju s Google Maps, ali da imaju razrađen sistem kako se ucrtavaju rute na autoputevima koji se izgrade u Srbiji, koje onda preuzimaju ponuđači navigacionih usluga.

"'Google' u svoje mape ucrtava autoputeve u Srbiji na osnovu referentnog sistema koji se redovno ažurira i nalazi se na internet prezentaciji našeg preduzeća", rekla je ona.

Kada je u Srbiji otvaran autoput "Miloš Veliki", ruta nije bila ucrtana, a srpski mediji su tada opširno pisali o tome i tražili da se to ispravi. B92 je u avgustu pisao da su svi servisi poput HERE mapsa, Binga, OpetStreets i drugi odmah ucrtali kompletnu dionicu, ali da to "Google", američka multinacionalna korporacija specijalizovana za mrežne usluge i proizvode koje uključuje pretraživanje i mrežno oglašavanje, nije uradio. I Mondo je ukazao na ovaj problem, ističući da su mnogo manje popularni servisi od Googlea to uradili, dok ovaj globalni servis to još nije uradio. Slučajno ili ne, nekoliko dana nakon što su ovi članci izašli, "Miloš Veliki" je u potpunosti ucrtan u Google Maps, tako da u toj zemlji više ne postoji nijedna važnija cesta ili magistralni pravac bez ucrtanih ruta na svim važnijim navigacijama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije