BiH

Govedarica pozvao Dodika da raspusti parlament

Govedarica pozvao Dodika da raspusti parlament
Foto: Velibor Tripić, Arhiva NN | Govedarica pozvao Dodika da raspusti parlament

BANAJLUKA - Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), pozvao je Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, da raspusti Narodnu skupštinu RS.

On je rekao da predsjednik RS u skladu sa članom 72. Ustava RS, i uz konsultacije sa predsjednikom NS RS i predsjednikom Vlade RS treba da donese odluku o raspuštanju parlamenta.

"Parlament bi trebao biti raspušten i da idemo u prijevremene izbore i sve završimo do nove godine", rekao je Govedarica.

Govedarica je rekao da je za razliku od prošle sjednice, Nedeljko Čubrilovic, predsjednik NS RS, mjeru udaljenja sa sjednice opozicionim poslanicima izrekao u skladu sa Poslovnikom o radu NS RS.

Govedarica je rekao da sprema i apelaciju prema Ustavnom sudu RS u vezi sa sjednicom NS RS održanom u septembru.

On je rekao da Zakon o Glavnoj službi za reviziju ne poznaje vršioca dužnosti te da je izbor Jove Radukića za glavnog revizora nezakonit.

"To znači da režim želi da postavi čovjeka koji će biti njihov poslušnik. Vjerujem da je ovo direktna najava izbora Radukića za glavnog revizora", rekao je Govedarica, dodajući da je uputio pismo predsjedniku Komisije za izbor i imenovanja od koje traži informaciju zbog čega opozicioni poslanici nisu pozvani na sjednicu na kojem je bilo riječi o izboru Radukića i ko je bio predlagač te tačke.

Takođe, naglasio je da vlast ne ineteresuju zakoni i Ustav RS, te da je evidentno da se paralment nalazi u krizi i to iz razloga što vladajuće partije ne žele da poštuju propise.

Naveo je da je napravljena greška što nakon afere kupovine narodnih poslanika nisu preduzimali mjere koje sada preduzimaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije