BiH

Grabovac: Zastoj u procesu traženja Srba

Grabovac: Zastoj u procesu traženja Srba
Grabovac: Zastoj u procesu traženja Srba

BANJALUKA Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je da je u BiH u potpunom zastoju proces traženja Srba nestalih u proteklom ratu za šta najveću odgovornost snose Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH.

"Tužilaštvu i Institutu za nestala lica BiH nije u priopritetu da se srpske žrtve pronađu, odnosno identifikuju i predaju porodicama, te da zločinci budu procesuirani, rekao je Grabovac Srni, povodom 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih. 

Grabovac je podsjetio da se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj još nalazi 625 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, ali da se ovaj problem ne može pokrenuti, jer to ne želi Tužilaštvo BiH. 

On je rekao da širom BiH postoje grobna mjesta u kojima se nalaze ubijeni Srbi, ali da nema ekshumacija i identifikacija, jer Tužilaštvo BiH i Institut za nestala lica ne rade svoj dio posla zbog kojeg su i osnovani.

Grabovac ističe da je o zločinima počinjenim nad Srbima na području opštine Brod ranije proslijeđena obimna dokumentacija i dokazi Haškom tribunalu i Tužilaštvu BiH.

On je rekao da se nekoliko naredbodavaca i izvršilaca zločina u Brodu nalazi u zatvoru u Sarajevu, dok je Zemir Kovačević ranije osuđen na 10 godina zatvora.

Grabovac kaže da se srpski logoraši, koji su preživjeli stravična mučenja u muslimanskim i hrvatskim logorima tokom proteklog rata, pozivaju kao svjedoci na suđenjima izvršiocioma zločina u Hrvatskoj.

Međunarodni dan nestalih - 30. avgust u Republici Srpskoj obilježava se tradicionalno kod manastira Sveti Nikola na Ozrenu.

Republika Srpska traga za 1.691 vojnikom i civilom, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj nalazi 625 ekshumiranih neidentifikovanih tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije