BiH

Građani BiH uskoro neće morati po potvrde u CIPS?

Građani BiH uskoro neće morati po potvrde u CIPS?
Foto: Velibor Tripić | Građani BiH uskoro neće morati po potvrde u CIPS?

SARAJEVO, BANJALUKA - Dugi i česti redovi zbog izdavanja potvrda o prebivalištu (CIPS) koji opterećuju građane, ali i stvaraju gužve u institucijama, uskoro bi, prema inicijativi Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), mogli postati prošlost.

Naime, ova agencija pozvala je sva ministarstva unutrašnjih poslova na području BiH, kao i ostale relevantne institucije da zajedno sa njima razmotre nove pristupe kako bi se ovaj proces unaprijedio i građanima olakšalo dobijanje potrebnih dokumenata, uz poštivanje svih propisa i zakona.

"Kako bismo poboljšali ovu situaciju, apelujemo na sva ministarstva i nadležne institucije da prije objave javnih poziva koji traže od građana potvrdu o prebivalištu razmotre mogućnost saradnje s nama i drugim nadležnim organima kako bismo zajedno radili na omogućavanju elektronske razmjene podataka, uvijek s poštivanjem Zakona o zaštiti ličnih podataka", istakli su u IDDEEA BiH.

Prema njihovim riječima, ovim bi se omogućilo da građani ne moraju lično donositi dokaze o prebivalištu, a time bi se smanjilo i njihovo opterećenje i stvorio efikasniji proces izdavanja potvrda.

Kako navode, izdavanje potvrda o prebivalištu nije direktna odgovornost IDDEEA BiH, već Ministarstva unutrašnjih poslova, ali spremni su da pruže podršku u rješavanju ovog izazova na korist svih građana.

"IDDEEA BiH je spremna da sarađuje sa svim nadležnim organima i ministarstvima kako bismo zajednički pronašli održiva rješenja i unaprijedili način na koji građani pristupaju važnim dokumentima", rekli su u ovoj agenciji.

Kraju čekanja u redovima iskreno se nada i Marijana M. iz Banjaluke, koja ističe da bi se uvođenjem ovih mogućnosti olakšalo građanima, jer dobijanje papira, među kojima i CIPS-ove potvrde, oduzima mnogo vremena.

"Zbog posla nemam mnogo vremena da čekam u redovima, pa bi se s ovim olakšalo nama i ne bismo morali gubiti vrijeme čekajući jedan papir. Nadam se da će ova inicijativa zaživjeti i da ćemo u 21. vijeku konačno imati umrežene institucije i elektronske dokumente", istakla je ona.

Najnovije gužve zbog čekanja na izdavanje potvrde o prebivalištu zabilježene su ovih dana u mnogim gradovima Federacije BiH, nakon što je objavljen javni poziv za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije