BiH

Građani USK-a ojađeni sajberprevarama, lakovjerni ostali i bez 5.000 KM

Građani USK-a ojađeni sajberprevarama, lakovjerni ostali i bez 5.000 KM
Foto: N.N. | Građani USK-a ojađeni sajberprevarama, lakovjerni ostali i bez 5.000 KM

BIHAĆ - Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaprimilo je u proteklih nekoliko dana više prijava krivičnih djela prevara koja su izvršena putem društvenih mreža te je uputilo upozorenje građanima da budu maksimalno oprezni.

Navodi se kako sajberprevaranti, nakon izrade lažnih Facebook profila ili e-mail adresa s logom finansijskih institucija, putem društvenih mreža komuniciraju sa građanima. Jedna prevarena Bišćanka navodi kako ju je telefonom nazvao muškarac i predstavio se kao uposlenik jedne banke. "Nudio je određene pogodnosti i nagrade ukoliko mu ustupim određene podatke, kao što su broj bankarske kartice, datum rođenja i slično. Sutradan sam ustanovila kako na računu nedostaje novac", navodi ona.

Iz policije navode kako su žrtve prevara putem Facebooka dobijale aplikacije za sudjelovanje u različitim nagradnim igrama, a potom preko Messengera poruku kako su baš oni sretni dobitnici te da za preuzimanje nagrade porukom treba da pošalju fotografiju lične karte ili broj bankovnog računa. Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kaže kako u posljednje vrijeme zaprimaju sve veći broj prijavljenih slučajeva ovakvih prevara.

"Apelujemo na građane da ne daju olako svoje podatke, pogotovo da ne fotografišu i šalju bankovne kartice nepoznatim licima. Svjedoci smo, nažalost, da su naši građani skenirali i fotografisali lična dokumenta, pa i bankovne kartice te ih dostavljali nepoznatim licima, što je rezultiralo gubljenjem novca", objašnjava Šiljdedić, dodajući kako cijelu situaciju komplikuje upravo to što su građani dobrovoljno davali vlastite podatke. Kako saznajemo, pojedinci su usljed ovakvih prevara izgubili i po 5.000 maraka sa svojih računa. Šiljdedić dodaje kako su česti i slučajevi prevara putem internetskih kupoprodajnih servisa te se građanima nudi kvalitetna roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak period te se koriste za vršenje prevara.

"S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem interneta, MUP USK upozorava javnost da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijesti o nagradnim igrama na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama. Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122", kažu u saopćenju iz policije USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije