BiH

Građani digli glas protiv duplo većih paušala

Građani digli glas protiv duplo većih paušala
Foto: N.N. | Građani digli glas protiv duplo većih paušala

KALESIJA - Protesti građana pod nazivom "Dođi i reci ne povećanju paušala vijećnicima" održani su danas u Kalesiji.

Građani traže povlačenje odluke o povećanju paušala za duplo, a vijećnici odgovaraju da ne mogu raditi džabe.

Protest neformalne grupa građana je zakazan zbog odluke opštinskog vijeća od prije nekoliko mjeseci da se njihovi paušali duplo povećaju. Tako su paušali povećani na 650 KM i još 100 KM dnevnice.

U julu su građani održali prvi mirni protest i potpisali peticiju kojom su zatražili povlačenje odluke na septembarskoj sjednici. Na kolegiju vijeća nije podržan  zahtjev neformalne grupe građana o povlačenju odluke, te se na današnjoj sjednici vijeća, odluka o paušalima nije se našla na dnevnom redu.

"Ništa se nije promijenilo, a čini mi se da se neće ni promijeniti kakva su razmišljanja naših vijećnika. Pod svaku cijenu idu da ostanu povećani paušali. To je jedna veća malverzacija između njih i načelnika. Ima tu i ucijena i prljavih poslova", kaže Sadik Osmanović, ispred neformalne grupe građana. 

Sa druge strane, opštinski načelnik Sead Džafić odbacuje bilo kakve tvrdnje da on može uticati na povlačenje odluke jer to treba učiniti vijeće. Kako kaže, bio je protiv te odluke kada je donesena i još je.

"Ja sam uz građane i bit ću uz njih. Ovo što su uradili vijećnici nije primjereno, korektno i fer. Šta će dalje biti, ne znam. Isplaćivat ćemo ovako dok ima ta stavka u budžetu,a kasnije raditi rebalans. Ovo je veliki udar za budžet", kazao je Džafić. Optšinsko vijećnici ne misli tako i ne vide ništa nemoralno u činjenici da su paušali povećani za duplo.

"Vijećnjci su ti koji svojom rukom podržavaju ili ne podržavaju određenu stvar ili ne. Da li je bilo potrebno povećati paušale ili ne, na svakom je vijećniku da ponasob presudi. Građani bi voljeli da sve vlasti rade besplatno ali objektivno to nije moguće", stava je Mensur Hukić, predsjedavajući Opštinskog vijeća Kalesija.

Protiv ove odluke od početka je vijećnik Mujo Mujkić koji kaže da svoj paušal daje u humanitarne svrhe.

"Iako imamo budžet u deficitu, mislim da je ovo povećanje bez efektivnog rada i novac se dobija bez ikakve aktivnosti. Ja sam u potpunosti protiv ovakve odluke, mi smo se očitovali samim tim što smo glasali protiv ove odluke, a s druge strane smo uputili zahtjeve za uvrštavanje po hitnoj proceduri smanjenje paušala na stari iznos", rekao je Mujkić. Opština Kalesija ima 32.000 stanovnika i budžet od desetak miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije