BiH

Gradonačelnici Banjaluke i Beograda o unapređenju saradnje

Gradonačelnici Banjaluke i Beograda o unapređenju saradnje
Foto: N.N. | Gradonačelnici Banjaluke i Beograda o unapređenju saradnje

BANJALUKA/BEOGRAD - Gradonačelnici Banjaluke i Beograda Igor Radojičić i Zoran Radojičić razgovarali su danas u prijestonici Srbije o saradnji ova dva grada u raznim oblastima i razmijenili iskustva o sprovođenju urbanističkih, kulturnih i ekoloških projekata.

Dvojica gradonačelnika izrazila su zadovoljstvo zbog planirane saradnje, koja obuhvata i organizovanje ovogodišnje kulturne manifestacije "Kočićevi dani" u Beogradu i Banjaluci.

Igor Radojičić je, konstatujući kroz osmijeh da su "dva Radojičića na čelu dvije srpske prijestonice", istakao je da su oba grada u fazama razvoja.

Naglasio je da se Banjaluka nalazi u uzletu i da je ova godina karakteristična jer je izdvojeno tridesetak miliona KM za ulaganja u javnom sektoru, u putnu i komunalnu infrastrukturu, pa sve do objekata kulture.

Igor Radojičić je rekao da Banjaluka priprema strategiju razvoja grada i prvi akcioni plan zelenog grada, što je takođe bila jedna od tema razgovora.

"Razmijenili smo iskustva i o tome jer imamo slične probleme zaštite životne sredine i možemo pratiti jedni druge te vidjeti šta su dobra iskustva da niko ne ponovi ili ne načini neku grešku ako ne mora", rekao je Igor Radojičić.

Naglasio je da Banjaluka ima kapitalan projekat koji se tiče prečišćavanja otpadnih voda i da se razmišlja o tome kako dalje nastaviti jer se radi o ogromnom ulaganju.

"Banjaluka je kandidat za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine i nastojaćemo da, ako dobijemo, postanemo regionalni centar kulture", rekao je Igor Radojičić i dodao da je u Banjaluci kulturna razmjena sa Beogradom i Srbijom uvijek viđena kao izuzetno važna.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava će pratiti način realizacije nekoliko projekata u Beogradu, uključujući i urbanističko planiranje.

Zoran Radojičić je rekao da je sa kolegom iz Banjaluke razgovarao o saradnji na raznim projektima.

"S obzirom na to da je Igor Radojičić duže gradonačelnik, bile su mi dragocene njegove sugestije", rekao je on.

Dodao je da su govorili o projektima koji se trenutno planiraju ili rade u Beogradu, o inicijativama i tome kako da unaprijede rad i saradnju.

Istakao je da Beograd i Banjaluka već dugo sarađuju i gaje prijateljske odnose te dodao da ovaj sastanak vidi kao početak dalje plodotvorne saradnje dva grada, koja su vrlo blisko povezana u svakom pogledu.

"Dogovarali smo se i o zajedničkim susretima, ali i o problemima koji su nam zajednički i načinima za njihovo rešavanje", rekao je prvi čovjek Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije