BiH

Pratite nas na Google news

Grajić: Procenat povratka u Srpsku 70 odsto, u FBiH do pet odsto

Grajić: Procenat povratka u Srpsku 70 odsto, u FBiH do pet odsto
Foto: RTRS | Grajić: Procenat povratka u Srpsku 70 odsto, u FBiH do pet odsto
Srna

BANJALUKA - Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih lica u BiH realizuje se jedino u Republici Srpskoj, gdje je procenat povratka veći od 70 odsto, dok je u Federaciji BiH /FBiH/ između tri i pet odsto, izjavio je pomoćnik ministra za izbjeglice i rasljena lica Srpske Radovan Grajić.

Povodom izjave visokog predstavnika za BiH Valentina Incka koji je kritikovao povratak u Srpsku i mala ulaganja vlasti, Grajić je naveo da vlast u FBiH smišljeno sprečava povratak Srba.

"To rade različitim metodama, počevši od zastrašivanja, kočenja izdavanja obaveznih papira u procedurama legalizacije objekata i sprečavanjem izgradnje infrastrukture", rekao je Grajić za "Euroblic".

Povodom toga što je Incko komentarisao izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice o malom povratku Hrvata u Srpsku, Grajić je rekao da to nije tačno i da se Hrvati u Srpsku vraćaju, ali da ima i onih koji to ne žele.

"Više idu na obnovu imovine nego na povratak. Ali, neko očito ne želi da svoju priču uporedi sa činjenicama", tvrdi Grajić.

U budžetu Srpske kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Republiku Srpsku iznose 400.000 KM i još 109.600 KM za grantove povratnika u Srpsku i FBiH, dok doznake na ime socijalne zaštite izbjeglih i raseljenih iznose 5,4 miliona KM. Incko je, komenatrišući izjavu biskupa Komarice, rekao da međunarodna zajednica nije uvijek dovoljno učinila na planu održivog povratka prognanih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije