BiH

Grubeša: Napad na policajce napad na državu

Grubeša: Napad na policajce napad na državu
Foto: Ilustracija | Grubeša: Napad na policajce napad na državu

SARAJEVO - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša je povodom ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, kazao da je napad na organe reda neoprostiv i kaznena politika mora biti takva da se preventivno djeluje na sve eventualne počinioce da ih odvrati od napada na policijske službenike i druge državne funkcionere.

"Suosjećam se sa obiteljima ubijenih policajaca i smatram da je ovo napad na državu u cjelini jer stvara nesigurnost u cijelom našem drustvu", kazao je Grubeša za N1.

Kako je poručio, napad na organe reda je neoprostiv i kaznena politika mora biti takva da se preventivno djeluje na sve eventualne pocinioce da ih odvrati od napada na policijske službenike i druge državne funkcionere.

"Naše zakonodavstvo u ovom dijelu nije nedovoljno, ali nam je kaznena politika slaba, postupci se vode bespotrebno dugo, a kazne su blage. Podržavam sve što se ocijeni kao nužno da se ovakvi postupci spriječe u budućnosti, ali puko propisivanje oštrijih kazni u zakonu a neprimjenjivanje neće imati željene efekte. U zadnje vrijeme često se, u svezi drugih kaznenih djela, upravo govori da je zakon dostatan, ali da je kaznena politika blaga a kazne se izriču ispod zakonskog minimuma. Ako se nastavi sa takvom praksom, propisivanje oštrijih kazni neće spriječiti ove tragedije", naveo je Grubeša povodom ubistva dvojice policajaca.

Dvojica službenika MUP-a KS ubijena su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino polje prilikom vršenja redovnih policijskih dužnosti. Na njih su pucali kradljivci automobila. Adis Šehović je preminuo na mjestu događaja, a drugi policajac je teško ranjen. Međutim, nakon višesatne borbe za život na KCUS-u i Davor Vujinović je podlegao teškim povredama.

"Došlo je vrijeme da država prepozna koja su to kaznena djela koja stvarno ugrožavaju sigurnost u BiH, i da se planski i zajednički radi na tome da se iskorijene ta kaznena djela. Naravno, u konačnici sudovi moraju postupke završavati ekspresno i pokazati ozbiljnost kroz izricanje gornjeg maksimuma za sve sudionike u izvršenju ovih kaznenih djela. Bez koordinirane i zajedničke akcije policije i pravosuđa, bojim se da nećemo imati sigurnu BiH", naveo je Grubeša.

Zbog ubistva dvojice policajaca Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas je na telefonski održanoj sjednici donijelo Odluku da se ponedjeljak, 29.oktobra 2018.godine proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije