BiH

Grubeša: Nismo zvanično obaviješteni o hapšenju Mašetovića

Grubeša: Nismo zvanično obaviješteni o hapšenju Mašetovića
Foto: N.N. | Grubeša: Nismo zvanično obaviješteni o hapšenju Mašetovića

SARAJEVO - Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je da resorno ministarstvo do danas nije zvanično obaviješteno, niti je dobilo ikakav dokument, o hapšenju u Turskoj studenta iz BiH Selmira Mašetovića zbog sumnje da je povezan sa organizacijom koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Ističući da ne zna ništa više od onoga što se može pročitati u medijima, Grubeša je novinarima u Sarajevu rekao da je telefonom razgovarao sa kolegama u Turskoj i konzulom BiH u Istanbulu koji ga je danas obavijestio da će posjetiti uhapšenog studenta.

"Obavijestio me je i da je studentu odobreno da izabere advokata po službenoj dužnosti koji govori naše jezike i da mu roditelji mogu doći u posjetu", precizirao je Grubeša.

On kaže da je sve dosadašnje informacije dobio u telefonskim razgovorima i da očekuje službeni dopis Ministarstva inostranih poslova.

Ministarstvo pravde, prema njegovim riječima, ne može tražiti nikakve pojedinačne dokumente i samo je organ veze.

On kaže da će Ministarstvo, hitno i u skladu sa nadležnostima, djelovati po svim zahtjevima pravosudnih institucija.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da ni ovo ministarstvo nije obaviješteno o ovom slučaju.

"Turska strana od nas nije tražila ništa po tom pitanju. Pretpostavljam da je Turska postupala u skladu sa nekim činjenicama i argumentima", rekao je Mektić novinarima i dodao da se Ministarstvo bezbjednosti "ne može miješati u ovu unutrašnju stvar Turske".

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da, posredstvom Ministarstva inostranih poslova, uhapšenog studenta posjeti diplomatsko-konzularni radnik BiH i da sa njim razgovara o pravnoj zaštiti koju mu BiH može pružiti.

Prema medijskim informacijama, student Selmir Mašetović iz Gradačca uhapšen je 22. maja u Turskoj zbog sumnje da je sljedbenik fetulaha Gulena, kojeg zvanična Ankara smatra vođom pokreta FETO koji turske vlasti karakterišu kao teroristički.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da Ambasada BiH u Ankari i Generalni konzulat u Istanbulu čine sve da Mašetović dobije punu pravnu i konzularnu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije