BiH

Grubeša: Nema smetnji, odluka o državnom zatvoru na narednoj sjednici

Grubeša: Nema smetnji, odluka o državnom zatvoru na narednoj sjednici
Foto: N.N. | Grubeša: Odluka o državnom zatvoru na narednoj sjednici Savjeta ministara?

SARAJEVO - Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša smatra da nema smetnji da odluka u vezi sa početkom rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu bude razmatrana na narednoj sjednici ove institucije i da zatvor konačno počne sa radom.

"Danas sam predstavio Kolegijumu Savjeta ministara detaljno hodogram aktivnosti koje je Ministarstvo pravde napravilo za stavljanje zatvora u funkciju i mislim da sam ih uvjerio da na sljedećoj sjednici treba da se nađu ovi materijali i da napokon budu razmatrani", rekao je Grubeša novinarima u Sarajevu i izrazio uvjerenje da će ovi materijali biti usvojeni.

Prema njegovim riječima, učesnike sastanka - predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića i njegove zamjenike Mirka Šarovića i Vjekoslava Bevandu interesovalo je šta je još potrebno učiniti da bi zatvor bio stavljen u funkciju i kada bi to moglo biti završeno, odnosno kad bi mogao primiti prve zatvorenike.

"O datumima je teško govoriti, ali ćemo se potruditi da to bude što prije, jer već predugo čekamo da bude otvorena jedna ovakva ustanova", dodao je Grubeša.

On je uvjeren da donatori neće povući svoja sredstva zbog odugovlačenja otvaranja državnog zatvora.

"Legitimno je da donatori kažu da neće da sredstva koja su donirali budu bačena, ali nama se mnogo više žuri i imamo mnogo veći interes da zatvor bude otvoren", rekao je Grubeša.

On je podsjetio da je državni zatvor kompletno izgrađen i opremljen, ističući da njegovo stavljanje u funkciju, odnosno dolazak zatvorenika neće biti jednostavan.

"Treba uzeti u obzir da su zatvorenici koji su sada pod patronatom Ministarstva pravde, odnosno koji su potencijalni kandidati da budu stanovnici novog zatvora, osuđeni na dugotrajne kazne zatvora i već su počeli koristiti neke vanzavodske pogodnosti", rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, neki zatvorenici stekli su i pravo da budu u zatvorima otvorenog i poluotvorenog tipa, zbog čega bi bilo neodgovorno smjestiti ih u zatvor zatvorenog tipa.

"To neće biti automatski proces preseljenja zatvorenika iz entitetskih zatvora u ovaj državni, nego će to ići postupno", precizirao je Grubeša.

Navodeći da je potrebno ovlastiti lice koje bi pripremilo zatvor za funkcionisanje i raspisati konkurs za upravnika zatvora, Grubeša je izrazio nadu da će na ovim poslovima raditi lica koja su već bila uključena u ovaj projekt.

Na jučerašoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu skinuta je sa dnevnog reda odluka u vezi sa početkom rada državnog zatvora i dogovoreno da danas bude održan sastanak Kolegijuma o ovom pitanju.

Naredna sjednica Savjeta ministara trebalo bi da bude održana 26. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije