BiH

HDZ 1990 podržaće Zakon o akcizama uz jedan zaključak

HDZ 1990 podržaće Zakon o akcizama uz jedan zaključak
Foto: N.N. | HDZ 1990 podržaće Zakon o akcizama uz jedan zaključak

SARAJEVO – Diana Zelenika, poslanik HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu skupštine BiH, kazala je uoči današnje rasprave i izjašnjavanja o setu Zakona o akcizama da je osnovni preduvjet te stranke, ali i njen uvjet koji je istaknula tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, bila transparentnost u trošenju prikupljenih sredstava.

„Ono što nam ovaj novi zakon donosi je upravo ta spoznaja da su formirani posebni računi za ceste, a ne da ti novci idu u opću budžetku potrošnju jer na taj način ne bismo znali uopće gdje će taj novac završiti. Ovako je osiguran taj osnovni preduvjet za koji smo se mi zalagali, a to je transparentnos“,  kazala je Zelenika.

 Usvajanje ovog zakonskog rješenja, dodala je, sa sobom nosi ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mjesta te razvoj pojedinih grana, naročito turizma.

„U prilog tome imamo primjer Republike Hrvatske, koja je nakon izgradnje mreže autoputeva postala vodeća zemlja u turizmu na Balkanu. Deblokiranje nekih 500 miliona KM iz evropskih fondova za strateški razvoj BiH je također bitna stavka. Ono što se vrlo često dešava u Parlamentu je vrlo selektivno pamćenje i vjerodostojnost. Ja moram podsjetiti da su sve parlamentarne stranke potpisale evropski put, a znamo da je ovaj set zakona jako bitan po tom pitanju. Zbog zadovoljenog osnovnog uvjeta, mi ćemo danas podržati set zakona o akcizama, uz jedan zaključak koji ću ja predložiti kada ta tačka dođe na dnevni red“, rekla je Zelenika.

 Njen zaključak se odnosi na ravnomjernu izgradnju cestovne infrastrukture od juga prema sjeveru te od istoka prema zapadu. Zelenika je dodala i da će podržati usvajanje ovog seta zakona po hitnoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije