BiH

HNS: Izetbegović ključni faktor nestabilnosti u ovom dijelu svijeta

HNS: Izetbegović ključni faktor nestabilnosti u ovom dijelu svijeta
Foto: N.N. | HNS: Izetbegović ključni faktor nestabilnosti u ovom dijelu svijeta

MOSTAR - Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ ocijenio je da su postupci člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića ključni faktor nestabilnosti u ovom dijelu svijeta.

Iz HNS-a su, povodom izjava Izetbegovića koji je juče u Mostaru ponovo zaprijetio ratom, saopštili da on svaki pokušaj rasprave o unutrašnje uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.


"Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stepena ekstremizma", navodi se u saopštenju.

HNS smatra da je to unutrašnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti, ali navodi da će se to veoma negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stepena samoodrživosti i evropski put BiH.

Iz HNS-a ističu da Izetbegović pokušava voditi politiku koja se temelji na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske saradnje koja je 1992. godine na samitu u Meki zaključila da BiH treba postati nezavisna država pod muslimanskim vodstvom.

HNS ocjenjuje da je Izetbegović vidno uzrujan, a da razlog tome leži u zacrtanom evropskom putu BiH i očekivanju pravosnažne presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali", zakazanoj za 29. novembra ove godine.

"Upravo zbog toga, Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realizaciji tih ciljeva, aktuelni čelnik SDA grubo krši istorijske činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti istoriju i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH", navode iz HNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije