BiH

HNS: Udruženi zločinački poduhvat trebalo primijeniti i na bošnjačko rukovodstvo

HNS: Udruženi zločinački poduhvat trebalo primijeniti i na bošnjačko rukovodstvo
Foto: N.N. | HNS: Udruženi zločinački poduhvat trebalo primijeniti i na bošnjačko rukovodstvo

MOSTAR - Hrvatski narodni sabor (HNS) saopštio je da selektivna primjena teze o udruženom zločinačkom poduhvatu samo na civilno i vojno rukovodstvo Hrvata u BiH i Hrvatske ne samo da ne doprinosi miru i pomirenju, nego produbljuje jaz i nepovjerenje između konstitutivnih naroda na svim nivoima u BiH i država u njenom okruženju.

Ukoliko je već odlučeno da se koristi teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, HNS smatra da se u istoj ili većoj mjeri mogla i trebalo da primijeni i na civilna i vojna rukovodstva Bošnjaka u BiH.

Povodom izricanje haške presude šestorici lidera Herceg-Bosne, u saopštenju HNS-a ističe se da hrvatski narod u BiH nikada neće zaboraviti riječi generala Slobodan Praljak koji je, nakon potvrđivanja prvostepene kazne zatvora od 20 godina, rekao da nije ratni zločinac i da sa prezirom odbacuje presudu Haškog tribunala, a potom popio otrov, nakon čega je preminuo u bolnici.

Iz HNS-a naglašavaju da će te riječi ostati kao trajna opomena i inspiracija Hrvatima u BiH da još odlučnije i snažnije nastave borbu za konstitutivnost i ravnopranost hrvatskog naroda u BiH.

"Duboko potreseni gestom generala Praljka, ali svjesni i političke odgovornosti prema hrvatskom narodu i BiH, posebno upozoravamo na mogućnost da se udruženi zločinački poduhvat pokuša iskoristiti kao argument za nastavak višegodišnje kontinuirane prakse pravnog i političkog nasilja nad Hrvatima u BiH, odnosno prakse kršenja i oduzimanja ustavnih, institucionalnih i političkih prava Hrvatima u BiH koju provode zastupnici bošnjačko-bosanskih unitarističkih, majorizatorskih, hegemonističkih i šovinističkih politika potpomognuti određenim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH", ističe se u saopštenju.

Sve njih podsjećaju da su Hrvati u BiH konstitutivan narod, da je ta konstitutivnost zapisana u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i potvrđena odlukama Ustavnog suda BiH.

"Stoga ćemo i ubuduće svako relativizovanje i negiranje te konstitutivnosti smatrati antidejtonskim i protivustavnim djelovanjem i protiv njega se odlučno boriti svim raspoloživim pravnim, političkim i građanskim sredstvima", poručuju iz HNS-a.

Odbacujući tvrdnje da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, iz HNS-a ističu da njene aktivnosti nikada nisu bile usmjerene prema negiranju državnosti, nezavisnosti i cjelovitosti BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.

U saopštenju se ističe i da "Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ukinuta niti je nestala, nego je Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom dodatno priznata i postala dio ustavno-pravnog poretka FBiH i BiH, te će tako ostati i nakon ove presude, kao i što je HVO legitimna i ravnopravna komponenta Oružanih snaga BiH".

"Nijedna odluka Haškoga suda ne može dovesti u pitanje konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, niti spriječiti našu legitimnu i pravednu borbu za postizanje pune ustavne, institucionalne i političke ravnopravnosti Hrvata u BiH. Borbom za ravnopravnost Hrvata mi se borimo i za jedinu moguću stabilnu, održivu i prosperitetnu BiH", poručili su iz HNS-a.

Kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, iz HNS-a navode da saosjećaju sa svima koji su na bilo koji način nastradali u proteklom ratu, ali izražavaju duboku zahvalnost i poštovanje prema svemu dobrom i korisnom što su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić napravili u procesu borbe za opstanak Hrvata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije