BiH

HNS neće podržati rješenja koja nisu u nadležnosti CIK-a

HNS neće podržati rješenja koja nisu u nadležnosti CIK-a
Foto: N.N. | HNS neće podržati rješenja koja nisu u nadležnosti CIK-a

MOSTAR - Hrvatski narodni sabor (HNS) saopštio je danas da neće podržati rješenja koja nisu u nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu BiH, te pozvao CIK na zakonski utemeljeno djelovanje.

HNS je ocijenio i da će uz ovakve mjere biti nemoguće zakonski organizovati lokalne izbore u BiH.

"Ako uslovi ne dopuste raspisivanje izbora u zakonski predviđenom roku, stav HNS-a je da se lokalni izbori odgode", saopšteno je iz HNS-a nakon današnjeg sastanka.

HNS je uputio i poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH na donošenje zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stava po ovom pitanju.

Na sastanku je naglašena važnost uključenosti kantona u pismo namjere MMF-u, te kako će raspodjela novca obuhvatiti i deset kantona u FBiH.

HNS smatra i da je potrebno hitno politički djelovati i pomoći privredi, poljoprivredi i ukupnom ekonomskom oporavku.

HNS je pozvao Vladu FBiH na značajno povećanje transfera iz federalnog budžeta nižim nivoima vlasti, koji će očuvati dio obrta i pomoći ukupnom privrednom stanju i pomoći radu nižih nivo avlasti, kako bi se vitalni sistem kantona, gradova i opština očuvao.

Tokom sastanka komentarisan je niz aktuelnih tema, a posebno je naglašena važnost sistemskog djelovanja zdravstvene struke i stručnih službi, kao i uvažavanje poziva građanima da ostanu u svojim kućama. Sa sastanka je poslata ohrabrujuća poruka stanovništvu da se ovo sve skupa izdrži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije