BiH

Hadžiabdić: Ne želimo stranke u biračkim odborima

Hadžiabdić: Ne želimo stranke u biračkim odborima
Foto: N.N. | Hadžiabdić: Ne želimo stranke u biračkim odborima

SARAJEVO – Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije (CIK) rekla je da je CIK pripremio sveobuhvatan dokument koji sadrži nih poboljšanja u normativno-tehničkom smislu, ali djelimično zadire u složenija, ali ne i politička pitanja.

"Cilj nam je bio da se eliminira pritisak na birače, da se osigura nepristrasna izborna administracija, transparentnost finansiranja, da imamo proporcionalne sankcije za kršenja sa efektom odvraćanja", rekla je Hadžiabdićeva.

Ona ističe da pitanje biračkih odbora i izbora članova biračkih odbora treba depolizovati te da je jedan od načina i da se bar predsjednici i zamjenicii ne biraju iz reda političkih partija.

"Mi uopće ne želimo predstavnike političkih stranaka u biračkim odborima, ali vidjet ćemo šta će u konačnici zakonodavac reći o tim našim rješenjima. Nadamo se da će im ovaj dokument, koji ćemo proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH, omogućiti dobre ideje, da na temelju onoga što smo mi ponudili, grade još bolja rješenja na Interresornoj radnoj grupi",  kazala je Hadžiabdić.

Pojasnila je da su dali dva prijedloga. Jedan je da se birački odbori imenuju na osnovu javnog konkursa u neizbornoj godini, da se onda sa te liste, certificirani, sa kojima se rade dugoročniji treninzi, imenuju članovi biračkih odbora - predsjednici, zamjenici i članovi.

Ona je istakla je da je dokument koji je CIK uradila, a koji će biti u vidu incijative predložen Parlamentu BiH dobar te da je urađen ogroman posao jer niko CIK ne može spriječiti da radi svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije