BiH

Han: EU dala preko 50 miliona evra pravosuđu u BiH, očekujemo rezultate

Han: EU dala preko 50 miliona evra pravosuđu u BiH, očekujemo rezultate
Foto: N.N. | Han: EU dala preko 50 miliona evra pravosuđu u BiH, očekujemo rezultate

SARAJEVO - Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Han izjavio je danas u Sarajevu da je vladavina prava u samom središtu procesa evropskih integracija, te da kredibilitet tog procesa zavisi od postojanja nezvisnih, odgovornih i efikasnih pravosudnih institucija.

-  U tom kontekstu i Tužilaštvo BiH je jedna od temeljnih institucija koja graniči ostvarivanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini - istaknuo je Han u izjavi za medije, nakon što je simboličnim presijecanjem vrpce zajedno s v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će poboljšanje uslova rada i njegova modernizacija doprinijeti unapređenju efikasnosti procesuiranja različitih oblika kriminaliteta, uključujući predmete korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina, te da će biti u funkciji daljeg jačanja profesionalizma pravosuđa i nezavisnosti od političkog uticaja, kao jednoj od temeljnih evropskih vrijednosti.

Visoki zvaničnik EU-a je ocijenio da će rezultati ostvareni u sklopu pravosuđa biti ključni za ponovno uspostavljanje povjerenja građana u taj sistem, kao i za osnaživanje povjerenja EU u dugotrajno i plodonosno partnerstvo.

Podsjetio je da je projekt izgradnje nove zgrade Tužilaštva BiH dio širih napora Evropske unije (EU), orijentisanih ka osiguranju pretpostavki za učinkovitiji rad sektora pravosuđa u BiH, a za što je EU u proteklih 15 godina osigurala finansijsku potporu u iznosu višem od 50 miliona evra.

Uz zahvalnost iskazanu EU u povodu podrške koju pruža bh. pravosuđu, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić naglasila je riješenost ove institucije da nastavi borbu protiv svih oblika kriminaliteta, te na taj način najneposrednije doprinese uspostavljanju vladavine prava u BiH, što je jedan od temeljnih uslovaa za ulazak u članstvo EU.

Projekt „Izgradnja novog krila - Tužilaštvo BiH Sarajevo“ dio je šireg paketa pomoći EU-a za čiju je realizaciju osigurala 1.263.000 evra.

Nova zgrada Tužiteljstva BiH, ukupne korisne površine od 2.150 metara kvadratnih, sadrži sve potrebne funkcionalne cjeline, uključujući adekvatne kancelarije, sobu sa server, prostor za arhiviranje i čuvanje dokaznog materijala, kao i prostor za ispitivanje i prepoznavanje osumnjičenih, uz sve neophodne sigurnosne uređaje i mehanizme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije