BiH

Han: Izborni rezultati da ne postanu talac stranačkih interesa

Han: Izborni rezultati da ne postanu talac stranačkih interesa
Foto: Twitter | Han: Izborni rezultati da ne postanu talac stranačkih interesa

SARAJEVO - Evropska komisija očekuje od domaćih vlasti osiguranje nesmetanog izbornog procesa i brzo formiranje vlasti širom zemlje nakon izbora. Na političkim liderima je da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis za rješavanje pitanja neposrednih izbora u Dom naroda Federacije BiH.

“Napori ambasadora EU i američke ambasadorke u BiH osigurali su okvir koji olakšava iznalaženje rješenja. Održavanje izbora i provođenje izbornih rezultata, uključujući odgovarajuće funkcionisanje institucija, jesu temeljni demokratski preduslov za bilo koju zemlju koja teži članstvu u EU. Jednostavno, nije opcija da izborni rezultati postanu talac stranačkih interesa”, poručio je komesar EU za proširenje Johanes Han.

U razgovoru za „Dnevni avaz" on je naglasio i da „opšti izbori 7. oktobra predstavljaju važan moment za građane BiH". Na njima je da demokratski biraju svoje predstavnike. Han ističe i da je Unija snažno prisutna u BiH.

“Snažno smo fokusirani na vas. Zemlja je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, što je bila prekretnica u našem pristupu, jer sada počinjemo s procjenom BiH po svim kriterijima za članstvo u EU. Komisija sada priprema mišljenje po zahtjevu BiH za članstvo i raduje me dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u narednim sedmicama. Naše buduće mišljenje predstavlja mapu puta za daljnje sveobuhvatne reforme u evropskim integracijama zemlje i daje ulazne podatke za planove rada domaćih vlasti u BiH”, kaže on.

Osvrćući se na situaciju u Makedoniji, nakon nedavno održanog referenduma, on ističe da je EU „tu bila jasna".

“Riječ je o istorijskom iskoraku koji doprinosi prosperitetu, miru i stabilnosti zemlje, regiona i Evrope u cjelini. Ovakav istorijski sporazum je primjer pomirenja u regionu i pokazuje da se bilateralna pitanja mogu prevladati kroz političku volju, odlučnost i dijalog. Dana 30. septembra, većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa izjasnila se u prilog imena i njihovog evropskog puta. Očekujemo od parlamenta da preuzme naredne korake u provođenje sporazuma o novom nazivu. Računam na sve političke i institucionalne aktere da djeluju odgovorno, mimo stranačkih političkih ubjeđenja”, poručio je komesar EU za proširenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije