BiH

Haški tribunal produžio rok za žalbu Mladiću

Haški tribunal produžio rok za žalbu Mladiću
Foto: N.N. | Haški tribunal produžio rok za žalbu Mladiću

HAG - Haški Tribunal produžio je za tri mjeseca rok za podnošenje žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prvobitno je rok trebalo da bude danas, odnosno 30 dana od izricanja prvostepene presude, ali u odluci, koju je potpisao sudije Tedor Meron, navodi se da bi žalbe odbrane i tužilaštva u ovom slučaju trebalo da budu podnjete u roku od 120 dana od izricanja prvostepene presude, odnosno najkasnije do 22. marta 2018.

Rok za podnošenje žalbe sud je produžio na zahtjev Mladićeve odbrane, a tužilaštvo je zatražilo isti rok za žalbu ukoliko se on odobri odbrani.

Odbrana Mladića tražila je 18. decembra od žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove u Hagu da joj rok za žalbu na presudu produži sa 30 za još 150 dana od izricanja presude a tužilaštvo je navelo da, u slučaju da se odobri produženje roka, to bi trebalo da se odnosi i na tužilaštvo kako bi se uskladio žalbeni proces u svim njegovim fazama.

"Na taj način bi se izbjegla situacija u kojoj jedna stranka mora istovremeno da priprema podneske koji se odnose na različite faze slučaja", zaključilo je tužilaštvo.

Sud je međutim odlukom od 21. decembra odlučio da rok za žalbu bude 120 dana od izricanja presude.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprinjeo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim djelovanjem značajno doprinjeo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije