BiH

Helez: BiH napreduje ka članstvu u NATO; Goganović: Saradnja da, članstvo ne

Helez: BiH napreduje ka članstvu u NATO; Goganović: Saradnja da, članstvo ne
Foto: N.N. | Helez: BiH napreduje ka članstvu u NATO: Goganović: Saradnja da, članstvo ne

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a nedavno se složio da stvori novi status u PS-u NATO-a za države koje teže pridruživanju ovoj alijansi i zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao kandidate za NATO.

Kako je pojašnjeno "Oslobođenju", radi se o koraku bliže u kontekstu parlamentarne dimenzije i saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a. Očekuje se da ovi statusi budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji, krajem maja.

Članstvu naše zemlje u NATO-u prepreka su vlasti u Republici Srpskoj, koje prate stav zvaničnog Beograda o vojnoj neutralnosti. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je istakao da "nikada Srbi neće zaboraviti šta su napravili i nikada BiH neće ući u NATO".

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je da je na sastanku sa članovima Komiteta zamjenika stalnih predstavnika u sjedištu NATO-a u Briselu jasno i nedvosmisleno iznio stav Republike Srpske da je saradnja sa ovim vojnim savezom prihvatljiva, ali ne i članstvo BiH.

"Podsjetio sam da je Program reformi iz 2019. godine, dokument koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, kada je srpski član bio Milorad Dodik, temelj odnosa BiH i NATO saveza, te da je jasno definisano da je BiH za saradnju sa NATO-om, ali ne i za integracije", rekao je Goganović.

No, Goganović je svjesno spomenuo 2019, a ne 2009. godinu, u kojoj je na čelu Predsjedništva BiH bio Nebojša Radmanović, također kadar SNSD-a. Radmanović je 2009. godine uputio zvanično pismo kojim je nedvosmisleno potvrđena opredijeljenost naše zemlje članstvu u NATO-u.

"Sa velikim zadovoljstvom vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH formatu posvećenom provođenju Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), održanog 11. marta 2009. godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu", dio je pomenutog pisma.

I kroz ankete koje naručuje Atlantska inicijativa u BiH vidljivo je da je, iako je u Republici Srpskoj većina građana još protiv članstva u Alijansi, došlo do određenog pomaka. Tako je prema posljednjim podacima čak trećina stanovnika RS otvorena za približavanje najvećem vojnom bloku na svijetu.

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez ocijenio je kako Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Istakao je da se u zvaničnom saopštenju NATO saveza navodi da bi naša zemlja mogla već u maju ove godine na proljetnom zasjedanju Skupštine za samit NATO-a dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu.

"Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. Bosna i Hercegovina je, od svih zainteresovanih kandidata za pristupanje NATO savezu, najbliža ostvarenju tog cilja", naveo je Helez.

Ustvrdio je da "postoje određeni politički akteri koji po nalogu Beograda i Moskve bezuspješno pokušavaju usporiti NATO put naše zemlje".

"Oni imaju lične interese da uspore NATO put naše zemlje, ali građani u BiH, a ankete pokazuju i sve više građana u RS, shvataju da samo članstvo naše zemlje u NATO savezu osigurava mir, sigurnost, stabilnost i ekonomski napredak. Sve države koje su ušle u NATO su prosperirale u svakom pogledu. Iskustvo proširenja Saveza pokazalo je da je svaka država nakon ulaska u članstvo doživjela porast direktnih stranih investicija i rast bruto društvenog dohotka. Pristupanje NATO savezu osigurava vladavinu prava, koja vodi do sigurnije i stabilnije države, većih investicija i prilike za nova radna mjesta", podvlači Helez.

Ministar se istovremeno pita zašto bi bilo ko, pa i građani u RS, odbili da žive u sigurnosti, u dobrom ekonomskom standardu?

"Euroatlantske integracije naše zemlje, prvenstveno pristupanje NATO savezu, ključni su vanjskopolitički interes naše zemlje, te ću učiniti sve, u zakonom datim ovlastima, da se taj cilj i ostvari", poručio je Helez.

(Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije