BiH

Helez od OBA traži informacije o paradžematima i terorističkim ćelijama

Helez od OBA traži informacije o paradžematima i terorističkim ćelijama
Foto: Fena | Helez od OBA traži informacije o paradžematima i terorističkim ćelijama

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zukan Helez zatražio je od Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH informacije o tome da li ova agencija raspolaže podacima da na teritoriji Republike Srpske postoji 120 paradžemata, te da li na teritoriji FBiH postoje ćelije Al kaide i ISIL-a.

"Očekujem od OBA i Tužilaštva BiH da djeluju u skladu sa sa ovlaštenjima datim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH", napisao je Helez na Facebooku, prenosi Srna.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prije nekoliko dana da se zna da i danas policija FBiH ne smije da uđe u neka sela u kojima postoje jake islamističke grupe, te istakao da priču o paradžematima u BiH nije izmislila Srpska.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan rekao je ranije da su nadležni republički organi registrovali više od 100 paradžemata, koje kontrolišu i intenzivno prate u vezi sa problematikom ekstremizma i terorizma, u vezi sa razvijanjem ekstremnog vehabijskog radikalizma, kao i povratnicima sa određenih stranih ratišta.

Predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongersu u kome su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

Oni su u pismu istakli da u FBiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije