BiH

Hercegovci protestovali protiv presuda zbog otpjevane pjesme

Hercegovci protestovali protiv presuda zbog otpjevane pjesme
Foto: Vesna Duka | Hercegovci protestovali protiv presuda zbog otpjevane srpske pjesme

TREBINJE - Nekoliko stotina stanovnika Istočne Hercegovine i Republike Srpske, ali i susjedne Crne Gore i Srbije, okupili su se drugog dana Božića na Trgu slobode u Trebinju, na istom onom mjestu na kome su se prije dva dana nalagali badnjaci, da mirnim protestom ukažu na nepravednost odluke Apelacionog suda BiH kojom su Vojvoda Slavko Aleksić, Risto Lečić i Dušan Sladojević kaženjeni sa po pet mjeseci zatvora zbog otpjevane pjesme.

Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije Trebinje, koja je bila i organizator skupa, istakao je da je besmislena presuda prema kojoj se zbog pjevanja jedne stare srpske pjesme dodijeli pomenutoj trojici ovakva kazna.

"Ova se pjesma pjevala prije stotinu godina u našem narodu i besmisleno je da neko zbog nje bude osuđen, tako da mi sa ovoga mjesta davamo punu podršku tim ljudima kojim ćemo i ubuduće pružati podršku na koji to način bude moguće", kazao je Bodiroga, dodajući da će se pokrenuti i akcija sakupljanja novca, ukoliko bude moguće kaznu preinačiti u novčanu.

Brat vojvode Slavka Aleksića, Branko, kazao je da su njegov brat i ostala dvojica osuđeni praktično nizašta i zapitao se šta treba da se očekuje u budućnosti srpski narod.

"Ja se nadam da će ovaj skup imati odjeka, pa, iako su presude konačne, da se desi barem neko preinačenje i da ćemo ovim okupljanjem dati do znanja da se ubuduće ne može ovako nešto dešavati", kazao je Aleksić, napominjući da njegovom bratu kroz cijeli rat niko nije mogao naći nijedno nečasno djelo, pa je ova navodna nacionalna netrpeljivost smiješna presuda, s obzirom na niz svjedočenja o njegovom viteškom ponašanju upravo prema drugim nacijama.

Ispred boraca Hercegovine je neslaganje sa ovom odlukom istakao i Veselin Vujović, napominjući da je poruka sa Trga slobode jednostavna – da su srpski borci uvijek uz svoje saborce, a da je presuda sramna.

Sa njim su se složili i gosti iz Srbije, Milan Petrović iz Valjeva i Milorad Šarović, književnik iz Beograda koji je na skupu govorio i jednu svoju pjesmu, kao i ratni vojni invalid iz proteklog rata, bilećki pjesnik Miodrag Ljumo Hrnjez.  

Na Trgu slobode su nastupili i hercegovački guslari Miloš Narančić, Veselin Deretić i Jugoslav Ilić...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije