BiH

Hoće li biti održana zajednička sjednica, Hrvati neće na dnevnom redu Trgovsku goru

Hoće li biti održana zajednička sjednica, Hrvati neće na dnevnom redu Trgovsku goru
Foto: Tanjug | Hoće li biti održana zajednička sjednica, Hrvati neće na dnevnom redu Trgovsku goru

U Zagrebu je danas trebala da bude održana zajednička sjednica Vlada Hrvatske i Savjeta ministara BiH, međutim nakon što je Hrvatska strana tražila da se sa dnevnog reda skine tačka o Trgovskoj gori, pitanje je da li će se ministri na kraju i sastati.

Prema posljednjim informacija, sjednica bi ipak trebala da bude održana s obzirom da su ministri uglavnom sinoć doputovali u Zagreb, ali je još uvijek pitanje da li je usaglašen dnevni red i šta će se sve naći na njemu.

Uoči sjednice, srpski ministri u Savjetu ministara BiH rekli su da neće prisustvovati sjednici ukoliko se na njoj ne bude raspravljalo o Trgovskoj gori, odnosno zbrinjavanju radioaktivnog otpada. Takođe, Hrvati su tražili da se sa dnevnog reda skine i tačka o sukcesiji bivše SFRJ te inicijativa za potpisivanje sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti informacionog društva.

"Ukoliko Trgovska gora ne bude na dnevnom redu na zajedničkoj sjednici ministri iz Republike Srpske ne treba da učestvuju u istoj", napisao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH na svom instagram profilu.

Podsjećanja radi, Vlada Hrvatske još odavno je donijela odluku da nuklearni otpad skladišti na Trgovskoj gori čemu se Republika Srpska i BiH oštro protive tvrdeći da to ugrožava desetine hiljada ljudi te da takve objekte ne treba graditi na granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije