BiH

Hodžić mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona

Hodžić mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona
Foto: N.N. | Hodžić mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona

TUZLA - U prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona danas je Kadriji Hodžiću uručena odluka o imenovanju kandidata na mjesto premijera Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona treba uskoro da bude imenovana, a o kandidatima za ministre Hodžić nije želio govoriti, kao ni Slađan Ilić, predsjednik Skupštine.

Kadrija Hodžić je doktor ekonomskih nauka i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Tokom svog dugogodišnjeg naučnog rada stekao je i brojna međunarodna iskustva te je obnašao funkciju predsjednika Nadzornog odbora "BH Telecoma" Sarajevo.

Kao makroekonomista kazao je da može ponuditi dosta toga kantonu i da mu je ova pozicija izazov. Zasad je najavio da će prioritet biti zdravstveni sektor, razvoj poduzetništva i jačanje prihoda u budžetu. Na pitanje zašto je odlučio prihvatiti ponudu da bude premijer, Hodžić je odgovorio:

"Motiv je uključiti svoje snage, znanje, znanje ljudi koje znam u ovaj proces. Kantonu to treba. TK to treba. Ovo je najmnogoljudniji kanton koji treba rješenja. Treba pomake."

Imenovanje Hodžića za mandatara uslijedilo je nakon što su u petak na sjednici Skupštine TK neopozivu ostavku podnijeli premijer Denijal Tulumović i ministri. Prije njih, ostavku su podnijeli predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović i dopredsjedavajući  Boris Krešić. Sve to je uslijedilo nakon pisma OHR-a koji je zatražio da se politički problemi riješe na sjednici. Novu skupštinsku većinu, ali i kantonalnu vladu, formiraju SDP, PDA, SBB i Naša stranka. Na pitanje ko će biti novi ministri i radi li se o ekspertnoj ili stranačkoj vladi, Slađan Ilić je kazao:

"Narednih desetak dana imat ćemo prijedlog sastava Vlade TK. Jasna će biti podrška parlamentarne većine toj vladi. Vidjet ćete kada budemo finalizirali dogovore s parlamentanom većinom.Vidjet ćete sva imena i sve će biti jasno", rekao je Ilić te naglasio da će se ispoštovati odluka Suda FBiH da na ministarskom mjestu moraju biti i pripadnici hrvatskog naroda, što nije bio slučaj u proteklom sastavu vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije