BiH

Holandija donira 245.000 dolara za uništavanje nestabilne municije

Holandija donira 245.000 dolara za uništavanje nestabilne municije
Foto: Ilustracija | Holandija donira 245.000 dolara za uništavanje nestabilne municije

Za aktivnosti uništavanja nestabilne municije u Bosni i Hercegovini biće osugurano dodatnih 245.500 američkih dolara.

Ugovor o dodjeli 245.400 dolara za projekat "EXPLODE+", kao dodatni doprinos Kraljevine Holandije potpisaće u ponedjeljak, 5. novembra u Sarajevu Reino Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), u prisustvu Borislava Jezeraškić, pomoćnika ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku.

Ovo će ujedno biti četvrta godina zaredom kako će Kraljevina Holandija dati dodatni doprinos aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH.

Inače, nestabilna municija predstavlja prijetnju bezbjednosti građana i zajednica širom BiH, zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju, i to primarno kroz "EU STAR" projekat (vrijednost 2,8 miliona evra) koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane BiH, te "EXPLODE+" projekat čije aktivnosti se sufinansiraju sredstavima koje su obezbijedile Vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije