BiH

Hurtić: Napad na imovinu Islamske zajednice ulijeva strah u povratnike

Hurtić: Napad na imovinu Islamske zajednice ulijeva strah u povratnike
Foto: Fena | Hurtić: Napad na imovinu Islamske zajednice ulijeva strah u živote povratnika

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić osuđuje uništavanje zastava na ulazu u centralnu Čaršijsku džamiju i na Šehidskom mezarju Skela u Prijedoru i smatra da je to nastavak višemjesečnih napada i pritisaka na Bošnjake u Republici Srpskoj.

"Iako sam, nakon brutalnog napada tokom mjeseca ramazana na porodicu Memišević u Višegradu, djelovao institucionalno, održao sastanke sa najvišim entitetskim zvaničnicima, uprkos obećanjima, taj slučaj nikad nije rasvijetljen. Umjesto toga, uslijedio je još niz napada na povratnike u Bratuncu, Zvorniku, Osmacima i evo, po ko zna koji put u Prijedoru. Većina tih napada je motivisana vjerskom i nacionalnom mržnjom.

Brojna ubistva i napadi na povratnike i njihovu imovinu, od početka povratka do danas, nisu rasvijetljeni. Posljednji napadi, koji nisu dobili sudski epilog, samo dodatno ulijevaju strah u živote te ranjive populacije. Brojne porodice me svakodnevno kontaktiraju jer su, s pravom, zabrinute za sigurnost svojih porodica", smatra Hurtić.

Zbog svega toga ponovo poziva, prije svega, istražne i pravosudne organe u RS, ali i na državnom nivou, da se prioritetno posvete rješavanju napada na povratnike i imovinu Islamske zajednice u proteklim mjesecima.

"Svaki neriješeni slučaj je vjetar u leđa novim počiniocima, koji u budućnosti može dovesti do eskalacije a za što će odgovornost snositi oni čija je obaveza da sprječavaju takve napade. Podsjećam da napadi na povratnike predstavljaju direktno kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da će „strane osigurati da se izbjeglicama i progranicima omogući siguran povratak bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije naročito zbog njihovog etničkog porijekla, vjeroispovijesti ili političkog uvjerenja", saopšteno je iz Kabineta ministra.         

Mina je danas javila da je na ulazu u Čaršijsku džamiju i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prijedor jutros oko 4.00 sati slomljen bajrak i potrgane državna i zastava Islamske zajednice.

Takođe, potrgane su zastave i na Šehidskom mezarju "Skela" u Zagradu, navodi Mina.

Predsjednik Medžlisa Prijedor i mutevelija džemata Čaršija-Stari Grad slučaj su prijavili policij.

Prijedorskoj policiji prijavljeno je da su nestale zastave Islamske vjerske zajednice ispred Čaršijske džamije u ovom gradu i mezarja Skela, saopštili su s druge strane iz Policijske uprave Prijedor i pozvali predstavnike medija na profesionalno i objektivno izvještavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije