BiH

Hurtić seli u Savjet ministara BiH, ko će u fotelju ministra trgovine RS

Hurtić seli u Savjet ministara BiH, ko će u fotelju ministra trgovine RS
Foto: Facebok/Sevlid Hurtić | Hurtić seli u Savjet ministara BiH, ko će u fotelju ministra trgovine RS

SARAJEVO, BANJALUKA – Tek što je počeo da se navikava na funkciju ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Sevlid Hurtić (stranka BH zeleni) mogao bi da promijeni ministarsku fotelju i da se preseli put Sarajeva, gdje bi trebao da postane novi ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Ova informacija potvrđena je direktno iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odakle su u kratkom saopštenju za javnost naveli da je SNSD u dogovoru sa predstavnicima "osmorke" uputili novi prijedlog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a da je riječ o Sevlidu Hurtiću.

"Upućivanjem ovog prijedloga su stvoreni svi uslovi za formiranje Savjeta ministara", saopšteno je iz SNSD-a.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nedavno je rekao da će kadar ove stranke i aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS Denis Šulić biti kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, ali su se tome usprotivili predstavnici stranka koje su činile tzv "osmorku", a koja je već sada "šestorka".

Oni su, podsjetimo zahtijevali da na mjesto ministra za ljudska prava dođe Bošnjak iz Republike Srpske, zbog čega je Šulić upao u prvi plan.

Zbog činjenice da će Hurtić biti kandidat za ministra u Savjetu ministara BiH i da vrlo vjerovatno napušta Trg Republike, pojavile su se informacije da će na njegovo mjesto ministra trgovine i turizma Republike Srpske doći upravo Šulić, čime bi SNSD u novoj Vladi imao još jednog ministra.

Međutim, u razgovoru za "Nezavisne novine" Šulić je poručio da je sve pročitao iz medija, te da ne zna o čemu se radi.

"Niko mi ništa nije rekao. Zaista ne znam ništa o tome", kazao je Šulić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je Hurtića predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice kao dio kompromisa da bi se riješio problem konstituisanja vlasti na nivou BiH.

"Žao mi je zbog Denisa Šulića, spekulativna priča u Federaciji BiH dovela je do neodržive atmosfere. Našim partnerima smo rekli da smo spremni da uvažimo njihove probleme", rekao je Dodik.

Naglasio je da se jutros čuo sa liderima "šestorke" i dogovoreno je da SNSD predloži kandidata za mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice.

"Hurtić je aktuelni ministar trgovine i turizma Srpske i on će kao kandidat sa prostora Republike Srpske doći na to mjesto. O tome postoji i saglasnost partnera, a o tome je obaviještena i (novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara) Borjana Krišto i nema nijednog razloga da se s tim čeka", pojasnio je Dodik.

On je naveo da su partneri iz Federacije predložili da na to mjesto dođe neko iz reda "ostalih", ali Zakon o Savjetu ministara kaže da u Savjetu mora da bude jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

"To je značilo da imaju samo dva Bošnjaka. Zbog toga je bilo neophodno da iz Republike Srpske dođe Bošnjak i da se paritet vrati na poziciju tri-tri-tri i jedan 'ostali'", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to će biti riješeno danas jer je dio kompromisa i razumijevanja SNSD-a da je to neophodno.

"Nismo željeli da 'zatežemo', jer nam je važno da je to prijedlog iz Republike Srpske i da je on tamo u toj ulozi kao predstavnik političke partije ali sa prostora Republike Srpske", istakao je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije