BiH

I SDP i SDA ciljaju mandat u NS RS

I SDP i SDA ciljaju mandat u NS RS
Foto: N.N. | I SDP i SDA ciljaju mandat u NS RS

DOBOJ - Borbu za poslaničko mjesto u Narodnoj skupštini RS, ali i za glasove mahom bošnjačkih birača u Izbornoj jedinici 5 vodiće dvije koalicije koje predvode bivši potpredsjednik RS, esdepeovac Enes Suljkanović, i odbornik SDA u Skupštini Doboj Sevlid Hurtić.

Iskusni Suljkanović, nosilac liste Proevropskog bloka kojeg čini sedam stranaka, kaže da se SDP nakon četiri godine želi vratiti u Skupštinu entiteta. Svjestan je da će bitka za jedan od šest mandata u Izbornoj jedinici 5, koju osim Doboja čine Teslić, Stanari i Petrovo, biti teška, ali brojke sa terena, kaže, ulivaju optimizam.

"Mi ne 'napadamo' u smislu glasova samo povratničku i bošnjačku populaciju, već i hrvatsku i srpsku, te iz reda ostalih. Nismo samo partija povratnika, već svih konstitutivnih naroda. Biće oni (koalicija SDA, SBiH, BPS) blizu cenzusa, ali oni imaju isključivo jedan narod, jednu populaciju, povratničku, odnosno bošnjačku, dok je spektar kod SDP-a šarolik", kaže Suljkanović.

Na iznenađenje ovdašnje javnosti, listu koju čine SDA, SBiH i BPS predvodi Sevlid Hurtić, odbornik SDA u SG Doboj, čije su ambicije takođe osvajanje mandata u Narodnoj skupštini RS.

Hurtić navodi da ne računaju samo na bošnjačke glasove, nego i na podršku glasača koji su svjedočili projektima koje su do sada realizovali, a Proevropski blok ne smatraju direktnim konkurentom za mandat.

"Ja to ne bih tako tretirao, svako se bori za glas i očekujemo da ćemo u ovoj regiji biti po jačini treća stranka, odnosno koalicija", naveo je Hurtić, koji osim na glasove Dobojlija, računa i na podršku glasača u Tesliću.

Najveća borba za glasove će se voditi upravo u Doboju jer on ima najbrojnije biračko tijelo u Izbornoj jedinici 5, a u ovom gradu se hvale i zavidnom cifrom povratnika, uglavnom Bošnjaka.

"Uvijek raspolažu cifrom od oko 20.000 Bošnjaka, međutim za izbore nikada ih ne izađe više od 5.000-6.000. Pitanje je sada na ovoj izbornoj jedinici da li će njihove stranke dobiti poslanika. To je vrlo teško jer oni razbiju svoje glasove", kazao je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

On dodaje da što je veća izlaznost - biće potrebno više glasova za mandat te podsjeća da je na opštim izborima 2014. izlaznost bila oko 58 procenata, a za mandat je bilo dovoljno oko 4.000 glasova.

Svoju kalkulaciju imaju i u strankama.

"Četiri i po hiljade može biti dovoljno, a 5.000 možda bude malo (smijeh) za mandat. Mi idemo na cifru od 5.000, imamo neku svoju matematiku, tako da mislim da ćemo ako postignemo taj cilj imati i poslanika iz ove izborne jedinice", poručio je Enes Suljkanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije