BiH

IDDEEA po drugi put nabavlja pasoše

IDDEEA po drugi put nabavlja pasoše
Foto: N.N. | IDDEEA po drugi put nabavlja pasoše

BANJALUKA - Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ponovo je raspisala tender za nabavku 1,6 miliona pasoških knjižica vrijedan 29,4 miliona KM bez PDV-a.

Inače, IDDEEA je i u aprilu raspisala ovaj tender, međutim na njega su se žalile kompanije "Sirius" iz Banjaluke i "Thales DIS France" i u svojim žalbama navele da su uslovi postavljeni tako da se pogoduje aktuelnom dobavljaču pasoških knjižica, odnosno banjalučkoj firmi "Milbauer".

Jedna od kompanija navela je da je IDDEEA tenderom tražila da ispis fotografije nosica dokumenta mora biti personalizovan injekt tehnologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonantne strane s podacima, tvrdeći da je "Milbauer" jedina firma na svijetu koja može da obezbijedi takvu tehnologiju.

Ovu tvrdnju u svom rješenju, u kojem poništava tender, potvrdila je i Kancelarija za razmatranje žalbi, ističući da je takav zahtjev u suprotnosti s Pravilnikom o izgledu i sadržaju putnih isprava.

Takođe, Kancelarija za razmatranje žalbi utvrdila je i da je IDDEEA prekršila Zakon o javnim nabavkama jer je navela da će štamparske boje koje će biti korištene za izradu obrazaca pasoških knjižica biti proizvedene posebno za BiH, što prema ocjeni ove kancelarije znači da je  IDDEEA potvrdila da zna porijeklo i tehnologiju proizvodnje pasoša.

Podsjećanja radi, prije malo više od četiri godine IDDEEA je nekoliko puta raspisivala tender za nabavku pasoških knjižica, međutim Kancelarija za razamatranje žalbi redovno ga je poništavala zbog proceduralnih grešaka.  I tada, kao i danas, akter je bila kompanija "Milbauer", a žalbe je ulagala firma "Gemalto" iz Francuske. Taj tender poništavan je najmanje četiri puta, a prema tvrdnjama građana u tom periodu na pasoše se znalo čekati i duže od mjesec dana, što je zakonski rok za njihovo izdavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije