BiH

IRB smanjuje kamate na stambene kredite

IRB smanjuje kamate na stambene kredite
Foto: N.N. | IRB smanjuje kamate na stambene kredite

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka RS smanjuje kamatne stope za stambene kredite iz Fonda stanovanja nakon što su usvojena nova pravila plasmana, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade.

Kako je istakla Snježana Vujnić, direktorica IRB RS, svi koji budu dizali stambene kredite preko Fonda kojim upravlja IRB mogu očekivati fiksnu kamatnu stopu u visini od 3,6 do 4,2 odsto.

Kako je pojasnila, prva kamatna stopa utvrđena je za beneficiranu grupu, dok će ostali građani moći dizati kredite po kamatnoj stopi od četiri, odnosno 4,2 odsto.

Osim toga, kako je navela, svi postojeći korisnici će do kraja maja dobiti takođe preračun na nove uslove. Pojasnila je da je za nove uslove određen taj period jer IRB vjeruje da će biti potrebno dodatno vrijeme da se za svih 10.000 sadašnjih korisnika preračunaju krediti na nove uslove.

Tako će, primjera radi, lice koje je diglo stambeni kredit 2008. godine po kamatnoj stopi od šest odsto, po novim uslovima plaćati manji iznos na kamate u visini od 55 maraka na mjesečnom nivou. Ako uzmemo da se radi o kreditu od 100.000 KM na 20 godina po kamatnoj stopi od šest odsto, mjesečna rata sa sadašnjih 716 maraka će pasti na 660 maraka, čime se godišnje praktično uštedi jedna mjesečna rata.

To znači da će na kraju dvadesetogodišnjeg perioda, ako je rata 716 maraka, korisnik isplatiti oko 72.000 maraka kamata, a po novim uslovima će ukupno isplaćen iznos na ime kamata iznositi oko 14.000 manje.

U Vladi RS tvrde da je vrlo važna promjena koju ne nudi nijedna druga banka, fiksiranje kamatne stope i njena nepromjenjivost do kraja otplate kredita, bez obzira na porast EURIBOR-a i druga kretanja na tržištu.

"Najvažnija vijest za postojećih 10.000 korisnika stambenih kredita jeste da će se smanjenje kamatnih stopa i njihova nepromjenjivost primijeniti i na sve već postojeće korisnike stambenih kredita IRB RS, u skladu sa grupom kojoj pripadaju", navode oni. Konkretno, korisnici u takozvanoj drugoj grupi, koji sada stambene kredite otplaćuju po stopi od 4,6 do šest odsto, dobiće nove uslove po stopi od 4,2 odsto. Korisnici u prvoj grupi, koji su do sada uživali kredite po stopi od 4,1 do 4,3 odsto, imaće kamatnu stopu od četiri odsto, dok će beneficirana grupa, koja je do sada stambene kredite otplaćivala po stopi od 3,6 i 4,0 odsto, imati kamatnu stopu od 3,6 odsto.

Vera Sajić, šef Biroa za odnose s javnošću, kaže da će izmjene pravila plasmana stupiti na snagu osam dana nakon objave u "Službenom glasniku RS".

Aleksandar Ljuboja, član SWOT RS, navodi da ovaj čin Vlade i IRB-a treba pozdraviti, posebno imajući u vidu da su kamatne stope na stambene kredite u okruženju takođe niske. Uvjeren je da manje kamatne stope mogu dovesti do obnovljenog interesa građana za stanove, što može imati pozitivan efekat i na građevinsku industriju. Dodaje da je važno da Vlada uskladi ove izmjene i sa kreditnim uslovima za privredu, kako bi građevinske firme takođe po povoljnijim uslovima mogle doći do repromaterijala.

"Sve to treba posmatrati u širem ekonomskom kontekstu jer može dovesti do povećanja ekonomske aktivnosti, povećanja zaposlenosti i drugih benefita", ističe on. Inače, Eurostat, evropska agencija za statistiku, ističe da su se kamatne stope u EU na stambene kredite u 2017. godini kretale u visini od 1,8 do 4,4 odsto.

Za poljoprivredu 71 milion KM

Vlada RS je usvojila mjere i aktivnosti vrijedne 71 milion maraka za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi.

Kako je istaknuto, obezbijeđen je i regres na dizel goriva za proljećne i jesenje radove u 2018. godini u količini od 100 litara po hektaru za obradive površine, odnosno 30 litara po hektaru za livade, sa ukupno raspoloživim sredstvima u iznosu od sedam miliona KM.

"S ciljem podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije obezbijeđena su namjenska sredstva IRB-a za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda od 65 miliona maraka", navedeno je, uz napomenu da su sve obaveze po osnovu podsticaja za 2017. godinu isplaćene.

Vlada je donijela i Odluku o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju lica RS koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu za 2018. godinu, u visini od 20.000 maraka.

Vlada je zadužila i sva ministarstva i druge subjekte RS da realizuju sve obaveze iz Akcionog plana za realizaciju mjera Vlade RS usvojenog u januaru ove godine, a koje još nisu realizovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije