BiH

Ibran Mustafić provalio u salu bh. parlamenta da proslave Dan državnosti

Ibran Mustafić provalio u salu bh. parlamenta da proslave Dan državnosti
Ibran Mustafić provalio u salu bh. parlamenta da proslave Dan državnosti

SARAJEVO - Svečanu sjednicu povodom Dana nezavisnosti BiH juče je zasjenio incident kada je u zaključanu Veliku salu bh. parlamenta provalio Ibran Mustafić, član "Foruma parlamentaraca 1990-Utemeljitelja suverenosti i nezavisnosti BiH".

Sjednicu su organizovali Forum parlamentaraca i Skupština Kantona Sarajevo, a sala je bila zaključana jer Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, nije dao saglasnost za njenu upotrebu.

Miro Lazović, predsjednik Foruma, rekao je da to što su ih dočekala zaključana vrata Velike sale doživljava kao pritisak kakav je bio 1992. godine kada se tu glasalo o referendumskom pitanju.

"Iz RS se protive ovom datumu. Ponašaju se kao da je parlament njihov, kao da nije javna institucija. Živimo u apsurdnoj državi. Održavanje sjednice u drugoj sali koja je naknadno bila pripremljena, značilo bi naš poraz", kazao je Lazović koji je pozvao učesnike da sjednicu održe ispred Velike sale u koju je potom provalio Mustafić.

Iz Živkovićevog kabineta juče je saopšteno da je nasilni upad u Veliku salu krivično djelo zbog čega će nadležni organi biti pozvani da odgovorne za takav postupak adekvatno sankcionišu.

"Nakon što su pojedina udruženja u bliskoj prošlosti zloupotrijebila skupštinske prostorije, Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH dogovorio je uslove i načine korištenja skupštinskih sala, te ustupanja prostorija trećim licima. Tada je definisano da dozvolu za korištenje Velike sale daju predsjedavajući oba doma, a Bijele sale i Plave sale predsjedavajući domova koji zasjedaju u tim salama, uz potpisivanje standardnog ugovora", saopšteno je iz Živkovićevog kabineta.

Mustafić, koji je pokidao lanac s vrata sale i s lancem napustio zgradu parlamenta BiH nakon sjednice, naglasio je da najveća blamaža koju može doživjeti skup povodom obilježavanja Dana nezavisnosti jeste da učesnike dočekaju zaključana vrata s lancima.

"Došli smo u fazu gdje su zlatni lanci sinonim vladajućih oligarhija jedne mafijaške države", rekao je Mustafić.

Sjednica je počela sa sat vremena zakašnjenja, a tokom njenog održavanja nije bilo razglasa, te je himnu BiH intonirala grupa "Alegro".

Sulejman Tihić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je on dao saglasnost za upotrebu Velike sale, ali je za to potrebna saglasnost i predsjedavajućeg drugog doma. Tihić je zaključavanje sale ocijenio kao relikt politike koja je poražena i kojoj se sudi u Hagu, podsjetivši da je juče počelo suđenje Radovanu Karadžiću.

"Nažalost, naše je društvo još podijeljeno, još imamo različite odnose kada je u pitanju prošlost, pogotovo važni datumi. Nadam se da će procesi koji se vode i vrijeme pred nama više integrisati društvo i da ćemo svi obilježavati praznike pogotovo kao što je ovaj", dodao je Tihić.

Iz Živkovićevog kabineta saopšteno je da je Tihić dao saglasnost za upotrebu Plave sale Doma naroda, te da je o tome obavijestio nadležnu službu bh. parlamenta.

Dragan Savić, direktor Službe zajedničkih poslova BiH, kazao je da su pozvali Upravu policije FBiH čiji su pripadnici obavili uviđaj, te da je to sve što služba može uraditi. Mirko Lujić, direktor SIPA, rekao je da su zaduženi samo za vanjsko obezbjeđenje objekta. Roberta Cvrtka, portparola Federalne uprave policije, juče nismo dobili.

Polaganje vijenaca

Povodom Dana nezavisnosti predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić položili su juče vijence na spomen-obilježje kod Vječne vatre, mezarje Kovači i spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Silajdžić je položio vijenac i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Na sjednici posvećenoj proslavi Dana nezavisnosti učesnici su podsjetili na referendum i glasanje za nezavisnost BiH i ocijenili da je poražavajuće što se taj dan ne slavi u cijeloj državi.

Sjednici su, uz Silajdžića, prisustvovali Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Besim Mehmedić, premijer KS, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, te predstavnici političkog, ekonomskog, kulturnog, akademskog života i diplomatskog kora.

Prvi mart ponovo podijelio političare

Pokušaj da se prvi mart obilježava kao državni praznik u BiH za političare u RS je neprihvatljiv, dok u FBiH smatraju da je to ne samo entitetski već i praznik cijele zemlje.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da ne postoji zakon o praznicima u BiH, a da datumi poput 1. marta - dana nezavisnosti, 25. novembra ili 11. jula nikada neće biti praznici za sva tri naroda u BiH "dok god i posljednji Srbin sjedi u zajedničkim institucijama".

Sa druge strane, Šefik Džaferović, poslanik SDA u Parlamentarnoj skupštini, kaže da je 1. mart dan nezavisnosti BiH, državni praznik i da je taj praznik propisan zakonom Republike BiH čiji je kontinuitet potvrđen u Dejtonu.

Mirko Okolić, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini, kaže da samo oni koji su priželjkivali rat ovaj datum mogu uzeti da obilježavaju kao dan državnosti BiH.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, smatra da je odluka o slavljenju 1. marta donesena mimo volje srpskog naroda i da taj datum on nikada neće prihvatiti kao praznik jer bi se time ozakonilo i preglasavanje.

Ivo Miro Jović, visoki funkcioner HDZ BiH, kaže da je prvi mart dan kada je BiH u današnjim granicama primljena u UN, dodajući da na nivou BiH nema zakona o praznicima.

R.Š.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije