BiH

Ikona pohranjena u sef u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva

Ikona pohranjena u sef u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva
Foto: Srna | Ikona pohranjena u sef u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je danas ikonu, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, rečeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ikona je pohranjena u sefu u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Na pitanje Srne da li su dobili odgovore iz Ambasade Ukrajine u BiH na zahtjev o dostavljanju informacija u vezi s ikonom, iz kabineta su naveli da uprkos tome što se nastavlja s raznim insinuacijama i iznošenjem neistina, iz Ambasade nisu dobili tražene informacije.

"Ambasadi Ukrajine u BiH obratili smo se preko Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, ali još nismo dobili nikakve dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata", istakli su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zatražio je od Ambasade Ukrajine u BiH da navedu relevantne informacije u vezi s ikonom koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom nedavne posjete Istočnom Sarajevu.

Od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih posjeduje.

Prema saznanjima kabineta, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije