BiH

Ima li kraja talasanju u PDP-u?

Ima li kraja talasanju u PDP-u?
Foto: Ustupljena fotografija | Ima li kraja talasanju u PDP-u?

DOBOJ, BANJALUKA - PDP je bio glavna tema na političkoj sceni Republike Srpske u sedmici iza nas, a sve zbog svađe tri člana Predsjedništva: Igora Crnatka, Draška Stanivukovića i Milka Grmuše, zbog kandidature za gradonačelnika Banjaluke.

Ovaj sukob, koji je u jednom momentu doveo do toga da Stanivuković za dvojicu kolega kaže da "kokodaču", a da mu Crnadak uzvrati riječima da su mu "pare udarile u glavu, a bahatost nadjačala pristojnost", stavio je težinu na sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora PDP-a, gdje se iščekivalo koji će biti epilog ove svađe.

Ali, sudeći po onome što smo dočekali, problemi u stranci, tj. njenom banjalučkom odboru nisu riješeni, jer i nakon poruka da svađa mora ostati unutar četiri zida, i dalje se šalju određene poruke koje aludiraju da ništa nije kako se želi prikazati.

Pričom prvo idemo na sjednicu Glavnog odbora PDP-a, koja je održana u subotu, 24. februara, u Doboju, i gdje je na prvo mjesto stavljeno usvajanje Kodeksa ponašanja.

Vjerovatno ste, kao i mnogi, pomislili da je ovaj kodeks donesen kao odgovor na aktuelne svađe u stranci, ali u PDP-u uvjeravaju da je dokument spreman dugo i da je najkonkretnija stvar na koju se odnosi odredba o nespojivosti funkcija.

"Javni funkcioneri iz PDP-a, izabrani na bilo kojem nivou vlasti, ne mogu biti istovremeno članovi upravljačkih, nadzornih ili rukovodećih tijela na bilo kojem nivou", pojasnio je Siniša Golić, predsjednik Glavnog odbora (GO) PDP-a.

Što se tiče ostatka sjednice, članovi GO usvojili su zaključke kojima predviđaju da do 6. maja ove godine Predsjedništvo stranke imenuje kandidate za načelnike i gradonačelnike za predstojeće izbore, zatim protivljenje iskopavanju litijuma bilo gdje u Srpskoj, kao i podršku inicijativi da se kockarnicama i kladionicama zabrani rad u krugu od 500 metara od škola u Banjaluci. 

GO PDP-a usvojio je i zaključak kojim se traži da se što prije pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH (uvođenje novih tehnologija), kao i da se u zakon uvede dvokružni sistem za pojedinačne funkcije: gradonačelnik, predsjednik Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH.

Dok je, čini se, sjednica GO prošla u mirnoj atmosferi, mnogo interesantnije je bilo na sjednici Predsjedništva PDP-a, koja je trajala duže od četiri sata.

Nakon nje, vrijedno spomena je da je ovo stranačko tijelo zadužilo rukovodstvo partije, predsjednika, počasnog predsjednika i četiri potpredsjednika iz Banjaluke, da u narednih 15 dana predlože kandidata za gradonačelnika u najvećem gradu.

"Strpljen spašen", riječi su Draška Stanivukovića uoči sjednice Predsjedništva PDP-a, odgovarajući na pitanje da li se pomirio sa Crnatkom nakon sukoba.

Još zanimljivije bilo je tokom sjednice... Pojedini mediji prenijeli su kako se Stanivuković izvinio Crnatku zbog "kokodakanja", a miroljubiv je bio i Crnadak, rekavši da je dogovor da se "do daljeg ne komentarišu te stvari u javnosti". 

Međutim, svega dan nakon sjednice Glavnog odbora u Doboju ponovo je u glavnoj ulozi Crnadak. 

Naime, on je u nedjelju na svom Facebooku objavio jako interesantan status, koji se i te kako može povezati sa njegovom ranijom porukom Stanivukoviću. Uz riječi "Baš naporna sedmica. Nedjelja je, vrijeme da malo odmorimo od politike, uz muziku", Crnadak je objavio pjesmu "Dobri jarani" grupe "Zabranjeno pušenje", a čiji stihovi, između ostalog, glase: "Para vrti tamo gdje burgija ne može, parama možeš kupiti sve, političare, novinare, sudije. Al' upamti, frajeru, da ti pare ne mogu kupit' raju iskrenu". Slučajno ili ne, prosudite sami.

Bilo kako bilo, 15-dnevni rok koji su iz PDP-a zacrtali da saopšte ime kandidata za gradonačelnika Banjaluke ističe 8. marta. Do tada, znaće se da li stranka ostaje u sadašnjem članstvu ili se sprema čišćenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije