BiH

Imenovano novo Upravno vijeće Centralne banke BiH

Imenovano novo Upravno vijeće Centralne banke BiH
Foto: Ilustracija | Imenovano novo Upravno vijeće Centralne banke BiH

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je danas tri nova člana Upravnog vijeća Centralne banke i to Radomira Božića, Dragana Kulinu i Danijelu Martinović, potvrđeno je za Klix.ba u Predsjedništvu BiH.

Kada je riječ o Božiću i Kulini, riječ je o kadrovima koji je predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dok je Martinović bila kandidat kojeg je delegirao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Dodik je nakon preuzimanja funkcije u Predsjedništvu tražio da se razriješe članovi Upravnog odbora Trivo Marinković (PDP) i Ljubiša Vladušić (SDS) koji su bili kadrovi koji su prethodno na ove funkcije imenovani na prijedlog Mladena Ivanić, tadašnjeg člana Predsjedništva BIH.

Dodikov zahtjevi nisu ispunjeni do 19. juna prošle godine kada su odlukom Predsjedništva razriješeni dotadašnji članovi Trivo Marinković (PDP) i Ljubiša Vladušić (SDS).

Do danas nisu imenovani novi članovi, dok se nisu stekli uslovi da se imenuje i kandidat Komšića. Naime, Danijela Martinović koja je bivša SDP-ova državna parlamentarka zamijenila je Ankicu Kolobarić, koja je kadar HDZ-a.

U Upravnom vijeću Centralne banke se nalaze još i Šerif Isović, kao i guverner Senad Softić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije