BiH

Incko: BiH mora učiti sve da iskoristi ponudu EU

Incko: BiH mora učiti sve da iskoristi ponudu EU
Foto: N.N. | Incko: BiH mora učiti sve da iskoristi ponudu EU

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko se ove sedmice sastao sa visokorangiranim zvaničnicima francuskog i njemačkog ministarstva vanjskih poslova kako bi ih informisao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Napredak na putu ka EU i dalje je sveobuhvatni i pozitivni politički cilj koji je zajednički svima unutar cjelokupnog političkog spektra u Bosni i Hercegovini",  rekao je visoki predstavnik, naglašavajući da vlasti moraju učiniti još više kako bi iskoristili ponudu Evropske unije za intenzivniju integraciju.

"Podrška procesu integracija ne može se svoditi samo na verbalnu nego mora postati direktnija, praćena konkretnim aktivnostima. Iskustva drugih zemalja su pokazala da napredovanje ka članstvu u EU donosi strana ulaganja i ekonomski razvoj. To je u interesu svih građana u BiH i razlog zašto se proces integracija treba dodatno ubrzati", rekao je Incko.

Takođe je istakao da je od ključne važnosti da se poštuju Dajtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Tokom razgovora je istakao kako u periodu koji je pred nama politički lideri moraju osigurati da se izbori 2018. održe i da se njihovi rezultati nesmetano provedu.

Visoki predstavnik isto tako je naglasio da BiH treba ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

"Lideri stranaka i institucija trebaju više podržati pravosudne institucije na nivoima na kojima rade i prestati podrivati njihov rad. Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno od političkih pritisaka, ima ključni značaj za poboljšanje cjelokupne političke i ekonomske situacije u BiH. Istekao je Incko.  

Tokom svog boravka u Parizu, visoki predstavnik se, među ostalim, sastao i s Erikom Danonom, zamjenikom generalnog direktora za politička i sigurnosna pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, i Marielle de Sarnez, predsjednicom Komisije za vanjske poslove francuske Narodne skupštine.

 U Berlinu se, među ostalim, sastao s Jurgenom Hardtom, predstavnikom za vanjske poslove parlamentarne grupe CDU/CSU u Bundestagu, Kristianom Helbahom direktorom za jugoistočnu Evropu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i novim savjetnikom Angele Merkel za vanjsku politiku, Janom Hekerom, saopšteno je iz OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije