BiH

Pratite nas na Google news

Incko: Državni zvaničnici nisu entitetski predstavnici

Incko: Državni zvaničnici nisu entitetski predstavnici
Foto: N.N. | Incko: Državni zvaničnici nisu entitetski predstavnici
R.B.

SARAJEVO - Taj skup se de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama, komentarisao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, prisustvo zvaničnika sa državnog nivoa na skupu održanom u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

"Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono takođe ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju", ističe Incko u pisanoj izjavi.

Kako navodi čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja, i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost.

"Podsjetio bih da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta", stoji u Inckovoj izjavi.

On je još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije