BiH

Incko: Izmjene Izbornog zakona su trenutno prioritetno pitanje

Incko: Izmjene Izbornog zakona su trenutno prioritetno pitanje
Foto: N.N. | Incko: Izmjene Izbornog zakona je trenutno prioritetno pitanje

BRIESL - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Briselu da snažno opredjeljenje EU za evropsku perspektivu ovoga regiona, koje se pokazuje kroz Strategiju proširenja za Zapadni Balkan i dostavljanje odgovora vlasti Bosne Hercegovine na Upitnik EU, predstavljaju pozitivan korak.

Incko je, tokom posjete Evropskom parlamentu, prezentovao svoje stavove o pitanjima koja bi mogla uticati na provođenje reformi u BiH.

“Rješavanje postojećih nesuglasica o načinu izmjene Izbornog zakona je trenutno prioritetno pitanje koje domaće vlasti moraju rješavati uz pitanja kao što su jačanje vladavine prava što znači da niko ne može biti iznad zakona”, rekao je Incko.

On je ukazao da pitanje iseljavanja stanovništva, ukoliko se ne bude sistematski rješavalo, imaće negativan uticaj na budućnost ove zemlje.

“Bosni i Hercegovini su potrebne efikasne i hitne mjere za osiguranje zapošljavanja i inicijative za socijalno-ekonomski razvoj što bi omogućilo mladim ljudima u BiH da ostvare svoj potencijal u domovini, umjesto da odlaze u inostranstvo”, zaključio je visoki predstavnik.

Incko je danas Briselu posjetio Evropski parlament i učestvoavo u razgovorima koje je organizovala “Grupa prijatelja Bosne i Hercegovine”. Visoki predstavnik je pozvan da prezentuje svoje stavove i učestvuje u razmjeni mišljenja o procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, s posebnim fokusom na kandidaturu Bosne i Hercegovine u kontekstu sveobuhvatne Strategije za Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije