BiH

Incko: Podrška Dodikovoj najavi da će od EU tražiti status kandidata za BiH

Incko: Podrška Dodikovoj najavi da će od EU tražiti status kandidata za BiH
Foto: N.N. | Incko: Podrška Dodikovoj najavi da će od EU tražiti status kandidata za BiH

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko pozdravio je najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će inicirati da Predsjedništvo uputi zahtjev Briselu da BiH što prije bude odobren status kandidata u EU.

"Pozdravljam najavu predsjedavajućeg Dodika koju ću shvatiti kao pokazatelj da je spreman uložiti energiju u pitanja u vezi sa EU", rekao je Incko za portal "Vijesti".

Incko se nada da će članovi Predsjedništva BiH u mandatu 2018-2022. biti u stanju da stvore pozitivnu političku klimu, u kojoj će fokus biti na pitanjima u vezi sa integracijom BiH u EU, kao i na drugim konkretnim pitanjima, poput ekonomije, obrazovanja i zdravstva.

"Moj stav o tome je godinama jasan, a to je da BiH treba ranije dati status kandidata, a samo članstvo kasnije, kada budu ispunjeni uslovi. Drago mi je da se predsjedavajuci Dodik i ja slažemo u vezi sa ovim", istakao je Incko.

Komentarišući zaključak lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića da treba zatvoriti OHR, Incko je rekao da odluku o okončanju mandata visokog predstavnika donose Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira i Savjet bezbjednosti UN.

Incko je poručio da bi najbolji način da političari ubrzaju zatvaranje OHR-a bilo sprovođenje programa "pet plus dva", posebno drugog cilja predviđenog ovim programom, a to je pozitivna procjena situacije u BiH koju donosi Upravni odbor PIK-a na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je riječ o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Incko je naveo da davanje prvenstva Izbornom zakonu BiH u odnosu na federalni Ustav u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije može imati vrlo ozbiljan uticaj u budućnosti.

Prema njegovim riječima, stav OHR-a u vezi sa Domom naroda Federacije i primjenom Ustava FBiH uvijek je bio principijelan, odnosno da do okončanja izborne reforme treba u cijelosti primjenjivati Ustav FBiH, i kada je riječ o popisu i kada je riječ o takozvanom pravilu da se u Dom naroda bira po jedan predstavnik iz svakog naroda iz svakog kantona ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu.

"Ovim principom obezbjeđuje se da svi konstitutivni narodi iz svakog kantona imaju svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. Јednostavno rečeno, ovaj princip je jedan od načina da se obezbijedi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda širom BiH. Stoga je riječ o osnovnom elementu BiH kao multietničkom društvu i elementu dugotrajne stabilnosti zemlje", istakao je Incko.

Za navode HDZ-a BiH da je izbor /predsjednika Demokratskog fronta/ Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nelegitiman Incko je rekao da su ovogodišnji opšti izbori u BiH sprovedeni u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom.

"Ukoliko političke stranke žele da izmijene način izbora članova Predsjedništva to mogu učiniti tako što će te propise izmijeniti u parlamentu. Moja je uloga, kao tumača civilnog aspekta Mirovnog sporazuma, da obezbijedim da se postojeće ustavne odredbe primjenjuju sve dok se to ne uradi", rekao je Incko i podsjetio da Ustav podrazumijeva da svaki član Predsjedništva predstavlja ne samo svoj konstitutivni narod, nego i entitet iz koga je izabran, te zemlju u cjelini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije