BiH

Incko: Srbi još nisu konstitutivni svuda u FBiH

Incko: Srbi još nisu konstitutivni svuda u FBiH
Foto: Velibor Tripić | Incko: Srbi još nisu konstitutivni svuda u FBiH
Dejan Šajinović Dejan Šajinović

BANJALUKA, VAŠINGTON - Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, danas će tokom predstavljanja svog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a o stanju u BiH informisati to tijelo da Srbi još nisu konstitutivan narod na cijeloj teritoriji FBiH, saznaju "Nezavisne".

Ipak, najveći dio svog izvještaja Incko će posvetiti izbornom procesu i upozoriće na mnogo loše retorike, zastrašivanje glasača, pritisak na glasače da glasaju u skladu s željama pojedinih stranaka, ali će isto tako istaći da je malo vremena u kampanji posvećeno vladavini prava, ekonomskim integracijama i stvaranju novih radnih mjesta. Uz to će ukazati i na negativne migracione trendove koji BiH ostavljaju bez najproduktivnijeg dijela stanovništva.

Što se tiče izbora, ukazaće i na to da standardi Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u pogledu organizovanja izbornog procesa ni ovaj put nisu implementirani. Podsjetiće i na primjedbe od strane nekih političkih partija i nevladinih organizacija u vezi sa samim izbornim procesom, a upozoriće i na to da lokalni izbori u Mostaru nisu održani još od 2008. godine.

Nove vlasti će pozvati da što prije dođe do izmjena Izbornog zakona kako bi se preporuke međunarodne zajednice implementirale, ali će i upozoriti na to da još nije implementirana odluka "Sejdić i Finci", koja je važna ne samo s aspekta ljudskih prava nego i aspekta evropskih integracija.

Najvažniji elementi njegovog izvještaja, pored izbora i pomirenja, biće i potreba stvaranja uslova za vladavinu prava, a ukazaće i na neke primjere u proteklom periodu, kao i nastavak evropskih integracija.

Pohvaliće slanje odgovora na upitnik Evropske komisije, a podsjetiće i na to da se pripremaju dopunski odgovori. Pozvaće vlasti da ubrzaju evropski put, a zasad nije jasno da li će u svom izvještaju pomenuti i evroatlantske integracije, s obzirom na to da se Rusija protivi takvoj formulaciji.

Incko će ukazati na primjedbe Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, o načinu izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a podsjetiće i na to da ništa nije urađeno da se implementira odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", kojom bi bio riješen način izbora delegata u Dom naroda FBiH.

Naglasiće i da vlasti BiH nisu uradile mnogo na reformama, a da je ovaj saziv parlamenta BiH bio jedan od najneefikasnijih dosad. Ukazaće i na osporavanja i kršenja Dejtonskog sporazuma i upozoriti da se Dejton ne smije kršiti.

Takođe, Incko će, kako saznajemo, osuditi povlačenje Izvještaja o događajima u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine od strane Narodne skupštine RS i istaći da ovakvi potezi štete pomirenju i stvaranju uslova za suživot u BiH.

Jedna od rijetkih stvari koje će Incko pohvaliti je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

U Centrima civilnih inicijativa BiH slažu se sa dijelom Inckovog izvještaja o tome da je vlast loše radila. Oni ističu da je skoro polovinu mandata aktuelna većina radila s nestabilnom većinom, a u posljednjih godinu dana bez ikakve parlamentarne većine.

"Parlamentarna skupština BiH je poznata u regiji i šire po veoma malom broju usvojenih, ali velikom broju odbijenih zakona. PS BiH je aktualni mandat okončala sa svega jednim odbijenim zakonom manje od broja usvojenih", istakli su oni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije