BiH

Pratite nas na Google news

Incko: Uvjeren sam da neće doći do referenduma

Incko: Uvjeren sam da neće doći do referenduma
Foto: Anadolija | Incko: Uvjeren sam da neće doći do referenduma
N.N.

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je uvjeren da do referenduma u Republici Srpskoj neće doći.

"Ubijeđen sam da do toga referenduma neće doći, zbog prošlosti. Čak i ako bi se referendum desio ne bi imao zakonske validnosti", rekao je Incko za televiziju "N1".

On je dodao da će OHR insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

"Dejtonom je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, tu je i Ustav BiH. Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe", kazao je Incko.

Kako kaže, otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije.

"Međuentitetska linija nije nikakva granica nego linija u Hrvatskoj kao što imamo među županijama, kao i pokrajine u Njemačkoj. Ali sve je to BiH koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se mijenjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje", dodao je Incko.

Kazao je da je svjestan da su neki građani razočarani jer "ne nastupa tvrđe".

"Znam da su neki građani razočarani što ja ne nastupam tvrđe, sjećaju se Ešdauna. Tada je bila druga atmosfera, međunarodna zajednica je bila mnogo prisutnija. Kada su domaća rješenja dobra, ona su najbolja i najtrajnija. Dobijam puno pisama, posebno iz Unsko-sanskog kantona jedna gospođa mi se obratila koja pita treba li da se odseli kod svog sina u Tirol. Rekao sam joj da situacija jeste nestabilna politički, ali je stabilna sigurnosno i da se ne seli kod sina", rekao je Incko za "N1".

Najčitanije