BiH

Incko u Izvještaju SB UN: Političari prijete ratom i osporavaju suverenitet BIH

Incko u Izvještaju SB UN: Političari prijete ratom i osporavaju suverenitet BIH
Foto: Ilustracija | Incko u Izvještaju SB UN: Političari prijete ratom i osporavaju suverenitet BIH

NJUJORK - U toku izvještajnog perioda objavljen je niz izjava kojima se osporavao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te prijetnje ratom, piše u Izvještaju Visokog predstavnika Valentina Incka o sprovođenju mira u BiH, a koji će u 16 sati biti predstavljen Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

''Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik je ponovo najčešće koristio takav govor, uključujući pozive i predviđanja o nezavisnosti Republike Srpske, poricanje suvereniteta BiH i refererisanje na RS kao državu", navedeno je u Izvještaju.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović govorili su o teritorijalnoj reorganizaciji FBiH. Mario Karamatić, delegat u Domu naroda BiH, prijetio je disolucijom zemlje ako pitanja Izborne reforme ne budu riješena", između ostalog piše u Izvještaju.

U dijelu koji se odnosi na priču o mogućem ratnom scenariju, Incko je izrazio zabrinutost zbog spremnosti nekih javnih ličnosti da daju neodgovorne izjave koje ukazuju na mogućnost povratka u sukob.

"U skorije vrijeme kontroverze su prouzrokovale dvije izjave bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je detaljno opisivao oružje koje se proizvodi u Federaciji BiH, te tvrdnja da takvo oružje nije samo za izvoz, nego i za odgovor u slučaju potencijalnog ratnog scenarija", piše u Izvještaju, uz pojašnjenje da su ove izjave pratile i slični navodi premijera FBiH Fadila Novalića.

''U martu, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić zaprijetio je ratom u slučaju stvaranja trećeg entiteta", navedeno je u Izvještaju. 

Podsjećamo, tokom posjete Vašingtonu, Incko se ranije sastao s višim zvaničnicima američke vlade uključujući posebnu savjetnicu potpredsjednika Majka Pensa za Evropu i Rusiju Lauru Kaumen, te vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera.

On je na tim sastancima informirao sagovornike o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije