BiH

Inicijativa u Parlamentu FBiH: Traže kazne zbog nestašice citostatika

Inicijativa u Parlamentu FBiH: Traže kazne zbog nestašice citostatika
Inicijativa u Parlamentu FBiH: Traže kazne zbog nestašice citostatika

SARAJEVO, BANJALUKA - Delegat u Domu naroda federalnog parlamenta Edin Forto podnio je inicijativu entitetskom ministarstvu zdravstva za pokretanje istrage i sankcionisanje odgovornih zbog nedostatka citostatika u zdravstvenim ustanovama širom Federacije BiH.

"To je problem koji se i dosad javljao u ovo doba godine, a pogođeni su najteže oboljeli pacijenti", rekao je Forto podnoseći inicijativu na jučerašnjoj sjednici Doma naroda.

Koliko boli ko zna koji po redu višemjesečni nestanaka lijekova, koji za 10.000 oboljelih od raka prave razliku između smrti i oporavka, najbolje pokazuje izjava Spomenke Hadžić, predsjednice Udruženja građana "Renesansa".

"Ovo što oni rade je ubistvo s predumišljajem, a sada neka komentarišu ovo što sam rekla kako god hoće", rekla je Hadžićeva.

Odgovornost za trenutnu situaciju je na Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH. Ova institucija je raspisala tender za nabavku lijekova još u avgustu, ali lijekova i dalje nema. Novka Agić, direktorica Zavoda, za federalne medije rekla je kako se nestašice dešavaju ciklično, ali da je najveći problem kada su u pitanju dva lijeka za koje se na tender nije javio nijedan dobavljač.

Koliko je situacija u FBiH teška pokazuje i sljedeća izjava Hadžićeve, koja prenosi riječi doktora koji su im saopštili kako je nestašica tolika da ne mogu napraviti ni kombinaciju lijekova koja bi odgovarala pacijentima.

"Imamo sada ženu koja ima sarkom, a nema lijeka. Terapiju je trebalo da primi juče, a veledrogerija gdje će sama kupiti lijek ne može da ga nabavi prije sljedećeg mjeseca. I da joj ništa neće biti zbog toga što nije primila terapiju na vrijeme, a vjerovatno hoće, sama činjenica da tako bolesna osoba nema lijeka je dovoljno stresna", kazala je Hadžićeva.

Ako ima dobra strana u čitavoj ovoj situaciji, to je činjenica da su citostatici namijenjeni najmlađima dostupni.

"Kod djece je to drugačije, manje su doze, drugačije terapije. U ovom trenutku ne nedostaje lijekova, nijedno djete nije vraćeno iz bolnice", kažu iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Kao u FBiH, lijekova je nestajalo i u Republici Srpskoj, posljedni put na nekoliko dana u decembru, ali u ovom trenutku od svih potrebnih nedostaje samo jedan.

"Već drugi mjesec nemamo lijek dakarbazin, ali samo zato što je 'Pliva' trenutno prekinula proizvodnju. Prvu isporuku očekujemo u martu, u međuvremenu pacijenti kupuju lijek u Srbiji i Hrvatskoj jer kod njih ima više zaliha, a Fond im poslije to refundira", kazala je Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligna oboljenja u RS.

Gojkovićeva je istakla da kada dođe do nestašice lijeka ona traje svega nekoliko dana, ali da i u tim danima imaju rješenje.

"Mi to zovemo terapijska paralela, to jest kada nemamo jedan lijek, imamo drugi koji je po efikasnosti isti kao i prvi, a kad baš nemamo mogućnosti terapijske paralele onda građani sami kupe lijek, a troškovi se refundiraju", ispričala je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije