BiH

Inicijativa za izmjenu zakona: Roditeljima oboljele djece u FBiH dati duže bolovanje

Inicijativa za izmjenu zakona: Roditeljima oboljele djece u FBiH dati duže bolovanje
Foto: N.N. | Inicijativa za izmjenu Zakona: Roditeljima oboljele djece u FBiH dati duže bolovanje

SARAJEVO - Udruženje "Srce za djecu" pokrenuće inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH s ciljem da roditelji djece oboljele od malignih bolesti na bolovanju mogu biti i duže od 42 dana, kako je to sad zakonima propisano.

"Liječenje djece oboljele od malignih bolesti traje od šest mjeseci pa do godinu dana i smatramo da roditeljima ili starateljima djece treba omogućiti da na bolovanju budu sve dok se njihovi mališani liječe. Nisu rijetki slučajevi da roditelji ili staratelji djece oboljele od malignih bolesti budu prinuđeni da napuste posao kako bi bili uz djecu tokom liječenja jer bolovanje od 42 dana nije dovoljno", rekao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja "Srce za djecu".

On ističe da je djeci koja se liječe od malignih bolesti neophodna pratnja roditelja ili staratelja tokom cijelog procesa liječenja kako zbog njihovog oslabljenog zdravstvenog stanja, tako i zbog težine bolesti i liječenja. 

Inače, ovo udruženje još 2016. godine podnijelo je inicijativu za izmjenu Zakona o radu, kojim je definisano bolovanje, ali ta inicijativa je odbijena uz obrazloženje da je to pitanje potrebno regulisati Zakonom o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH, kao što je slučaj u regionu.

"Sada ćemo podnijeti inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH i vjerujemo da će od strane vlasti biti razumijevanja i da će roditelji ili staratelji djece oboljele od malignih bolesti na bolovanju moći biti i duže od 42 dana", naglasio je Kubat.

Inače, Federacija BiH jedina je u regionu koja roditelje ili staratelje djece oboljele od malignih bolesti nije prepoznala kao posebnu kategoriju u smislu bolovanja, a svi dosadašnji pokušaji da se to promijeni nisu urodili plodom. Za razliku od Federacije BiH, u Republici Srpskoj, recimo, Zakonom o zdravstvenom osiguranju i pravilnikom definisano je da roditelj ili staratelj djece oboljele od malignih bolesti ima pravo na bolovanje ukoliko se dijete nalazi na bolničkom liječenju, pa sve dok traje to liječenje.

"Ovo pravo ima jedan od roditelja ili staratelja djeteta koji u bolnici boravi na preporuku ljekara koji je dijete uputio u bolnicu, u skladu s važećim propisima. Napominjemo da ovo pravo imaju osiguranici čijem djetetu je odobreno bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i izvan njenih granica. Fond zdravstvenog osiguranja je maksimalno pojednostavio proceduru odobravanja ovog bolovanja pa za odobravanje nije potrebno komisijsko odlučivanje, već samo otpusno pismo iz bolnice za osiguranika čije se dijete nalazi na bolničkom liječenju", rekli su nam nedavno u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Pored ovoga, u Republici Srpskoj roditelji u slučaju teškog zdravstvenog stanja djeteta do 18 godina, u šta spadaju i maligne bolesti, imaju pravo na bolovanje do četiri mjeseca u toku kalendarske godine.

"Ovo pravo se ostvaruje na prijedlog zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa, u kojoj se dijete liječi, ili na prijedlog porodičnog doktora, a Fond na osnovu toga donosi rješenje za ovo bolovanje", rekli su nam u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kada je riječ o plati,  do 30 dana platu isplaćuje poslodavac u rasponu od 70 do 90 odsto u skladu s opštim aktima poslodavca, nezavisno od toga zbog čega je radnik na bolovanju. Za bolovanje duže od 30 dana neto platu nadoknađuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i to 70 odsto neto plate, osim u slučajevima zaraznih bolesti, kao što je sada slučaj s koronom, te bolovanja prouzrokovanog transplantacijom, kada se nadoknadi 90 odsto neto plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije