BiH

Pratite nas na Google news

Institucije nemaju informacije o tržištu bitkoina u BiH

Institucije nemaju informacije o tržištu bitkoina u BiH
Foto: N.N. | Institucije nemaju informacije o tržištu bitkoina u BiH
Srna

SARAJEVO - Institucije BiH ne raspolažu nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitkoin u BiH.

Kako piše Klix.ba, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH zatražila je od Ministarstva finansija BiH da dostavi informaciju o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtuelne valute bitkoin u BiH, ali su iz Ministarstva odgovorili da ne raspolažu podacima i zatražili od Centralne banke BiH da dostavi tražene informacije ukoliko ih ima.

I Centralna banka BiH odgovorila je da ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitkoin u BiH te da se sve bitkoin transakcije obavljaju putem vizuelne neregulisane mreže.

"U nekim zemljama takođe postoje i bankomati za kupovinu i prodaju samog bitkoina za lokalnu valutu, ali isti ne postoje u BiH", navedeno je u odgovoru Centralne banke BiH.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda u dopisu upućenom Komisiji za finansije i budžet naveo je da iz navedenog proističe da zvanične institucije BiH ne raspolažu potrebnim informacijama koje bi na odgovarajući način predstavljale realizaciju zaključka Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH.

Bitkoin je decentralizovana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtuelna valuta koju ta platna mreža koristi.

Platna mreža bitikona funkcioniše pomoću kompleksnog algoritma. Transakcije u mreži "Bitkoin" se bilježe u javnoj knjizi (popisu transakcija) koristeći vlastitu valutu koja se, takođe, zove bitkoin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije