BiH

"Iranska garda obučavala Armiju RBiH"

"Iranska garda obučavala Armiju RBiH"
Foto: N.N. | "Iranska garda obučavala Armiju RBiH"

TEHERAN, BANJALUKA - Saed Kasemi, general u penziji Iranske republikanske garde, u intervjuu jednoj iranskoj televiziji priznao je da je u toku rata u BiH kao pripadnik te organizacije učestvovao u treniranju pripadnika Armije RBiH obučen u uniformu Iranskog crvenog polumjeseca.

Kako pišu strani mediji, general Kasemi ne samo da je priznao učešće Iranske republikanske garde u ratu u BiH, već je takođe rekao da su s njima rame uz rame bili i pripadnici Al Kaide.

"BiH je u srcu Evrope i svašta se dešavalo. Bili smo rame uz rame s Al Kaidom. Pripadnici Al Kaide su učili od nas. Iz cijelog svijeta su se slivali mudžahedini u BiH, a to je bilo novo dešavanje. Uspostavljene su muslimanske džihadističke jedinice", rekao je Kasemi, kako prenose strani mediji, među kojima je i "Voice of America".

Za objavljivanje ove informacije u javnosti on je optužio novinarku CNN-a Kristijanu Amanpur, koju je nazvao "nečasnom špijunkom".

"Voice of America" piše da je tokom devedesetih godina Iran pružao podršku bh. muslimanima koji su bili u sukobu sa Srbima i Hrvatima, te ističe da je podršku davao srednjerangirani sveštenik ajatolah Ahmad Džanati, koji je u to vrijeme, kako je istaknuto, bio predsjednik Ekspertske skupštine i Savjeta čuvara u Iranu.

Takođe, kako je istaknuto, bh. rat je pomogao učvršćivanju pozicije "Kadske snage", za koju je rečeno da je ogranak Iranske republikanske garde koji djeluje van teritorije Irana. Zvanični iranski organi, uključujući Kabinet predsjednika i predstavnika Iranske republikanske garde, negirali su ove tvrdnje, ističući da je Kasemi odavno u penziji, a da je u BiH boravio kao privatni građanin.

U Kabinetu Hasana Ruhanija odbacili su ove tvrdnje riječima da one "samo pomažu neprijatelju", a iranski mediji bliski predsjedniku ističu da je Kasemi ultrakonzervativni aktivista u Iranu i veliki protivnik umjerenog predsjednika te zemlje.

Ramazan Šarif, portparol Iranske republikanske garde, rekao je da su Kasemijeve tvrdnje "privatna razmišljanja" i da je u on u BiH boravio u privatnoj režiji dobrovoljno.

Iranski crveni polumjesec je zaprijetio da će tužiti Kasemija, ali ne zbog tvrdnji koje je iznio, već zbog zloupotrebe uniforme te humanitarne organizacije.

"Ako pojedinac ili službeno lice koristi logo ili uniformu Iranskog crvenog polumjeseca suprotno ciljevima i principima Međunarnodnog crvenog krsta, to je sasvim sigurno bez odobrenja ili koordinacije sa Iranskim crvenim polumjesecom", istakli su oni.

Inače, o učešću Iranaca u ratu u BiH "Nezavisne" su opširno pisale iščitavajući deklasifikovane dokumente Klintonove predsjedničke biblioteke, kao i deklasifikovane dokumente Centralne obavještajne agencije Amerike (CIA) i Stejt departmenta. Tako, na primjer, u dokumentu iz Klintonove biblioteke nastalom nakon potpisivanja Dejtona se ističe da je Alija Izetbegović, predsjednik tadašnje BiH, uvjeravao američke zvaničnike da su svi Iranci napustili teritoriju BiH, ali da su Amerikanci bili sumnjičavi i tražili dodatne garancije. Recimo, o isporukama iranskog oružja u BiH govori se u dokumentima pod oznakom 2006-0680-F, 2006-0996-F-1, 2006-0996-F-3, 2006-0469-F, a tu se govori o učešću Iranaca u ratnim dejstvima, slanju oružja Bošnjacima preko Hrvatske uz odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Hrvatske, kao i o političkom uticaju koji su Iranci pokušali ostvariti kod rukovodstva tadašnje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije